Nya teorin: Så kunde Lisbeth Palme se Pettersson vid mordet

Publicerad 2023-02-27

Olof Palme och Lisbeth Palme år 1985.

Lisbeth Palme kan ha sett Christer Pettersson kvällen när Olof Palme mördades. Utan att Pettersson var mördaren.

Den teorin presenteras i en ny SVT-dokumentär.

– Det är inte en och samma person, säger en av dokumentärmakarna.

I SVT:s nya dokumentär 30 sekunder: Skotten på Sveavägen som handlar om Palmemordet presenterar journalisten Bo G Andersson och dokumentärfilmaren Håkan Pieniowski en ny teori.

Dokumentären undersöker vad som hände de första 30 sekunderna efter att statsminister Olof Palme blev skjuten till döds år 1986.

I polisförhör efter mordet har Olofs fru Lisbeth Palme pekat ut Christer Pettersson som mördare. Med säkerhet. Nu menar dokumentärmakarna att de kan förklara varför.

Matchar vittnesmål med trafikljus

Genom att utgå ifrån vittnesmål, nya och gamla, från personer som var på platsen precis när första skottet avlossades presenterar dokumentären en ny teori.

Tillsammans med att man tagit del av uppgifter från trafikkontoret i Stockholm om hur trafiksignalerna växlade under mordnatten har man kunnat granska vittnesmålen. Och jämföra när vittnen har sett vad.

I dokumentären har man matchat trafiksignalerna med uppgifter från trafikkontoret.

Mördaren försvann från platsen nio sekunder efter det dödande första skottet. Enligt dokumentären ser ett vittne Christer Pettersson först femton sekunder efter skottet. Lisbeth ser då Pettersson innan han fem sekunder senare lämnar och tar sig genom gränden på Tunnelgatan.

Men Lisbeth möter Pettersson med blicken efter att den riktiga mördaren lämnat.

– Det är inte en och samma person man sett här, utan vi tror att det är mördaren och Christer Pettersson, säger Bo G Andersson till SVT.

Pettersson inte nödvändigtvis mördare

Det skulle förklara varför Lisbeth Palme var säker på att hon sett Christer Pettersson på mordplatsen. Men det betyder inte att Pettersson var skyldig till mordet.

– Sen vill jag vara tydlig med att vi bara gjort vårt bästa. Vi säger inte att vi bevisar något eller att vi kommit fram till sanningen. Men så är det med Palmemordet. Det finns inte mer fakta än två kulor och en figur som springer in i gränden, sen är det stopp, säger Bo G Andersson.

Christer Pettersson.