Moldavien: Frågan är inte om – utan när Ryssland går till attack

Publicerad 2022-12-21

Det ryska erövringståget kommer att fortsätta mot Moldavien, enligt landets underrättelsechef.

I början på nästa år befarar man att invasionen kan inledas.

– Frågan är inte om utan när, säger Alexandru Mustaeta till TVR Moldova.

Mystiska explosioner vid radiomaster och vapenförråd har ökat oron för att Moldavien ska bli Vladimir Putins nästa mål efter Ukraina.

Nu bekräftar underrättelsechefen Alexandru Mustaeta att man övar på flera scenarier för hur ryska soldater skulle kunna genomföra en landinvasion via Ukraina.

– Frågan är inte om den ryska federationen kommer att göra en ny offensiv mot Moldaviens territorium, utan när detta kommer att ske. Antingen i början av nästa år: i januari, februari eller senare i mars eller april, säger han till TVR Moldova.

PLUS: Så påverkas din pension av kriget

Han befarar att Ryssland ska försöka skapa en knutpunkt till den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien som formellt tillhör Moldavien.

Där finns också östra Europas största ammunitionslager med vapen från Sovjettiden, som väntas bli användbara i samband med en militär konfrontation, enligt Mustaeta.

– Utifrån den information vi har kan vi tydligt se att de är på väg hit. Vad som kommer att hända sedan, deras mål med huvudstaden Chisinau kan vi diskutera. Men det här är en verklig och mycket hög risk, säger han.

Delar av en raket har hittats i en fruktträdgård i Briceni i Moldavien nära gränsen till Ukraina. Bilden har släppts av det moldaviska inrikesministeriet.

”Ryssland har en önskan”

Uttalandena från underrättelsechefen har fått stor spridning under måndagen, men flera moldaviska säkerhetsexperter har försökt tona ner oron.

Tidigare försvarsminister Anatol Salaru menar att risken för ett angrepp är minimalt med tanke på att ryska armén tvingats gå till försvar i Ukraina.

– Ryssland har den här önskan men de har inte möjlighet att ockupera Moldavien. De har ingen möjlighet att besegra Ukraina och de har ingen möjlighet att nå Transnistrien. Om det skulle hända skulle ukrainarna vara de första att komma till undsättning och inom några timmar skulle de ha stoppat det militära hotet, säger han till TVR Moldova.

Försvarsministerkollegan Vitalie Marinuta tror inte heller att ett angrepp är möjligt.

– Han sa inte direkt att Republiken Moldavien är i fara, men att vi är i den ryska federationens sikte. För närvarande ser jag inte att de har förmågan att avancera så snabbt att den under de kommande månaderna skulle kunna invadera Moldavien.

Följ ämnen i artikeln