Vandrande kalluftsbubbla skapar osäkert påskväder

Publicerad 2023-04-06

Prognoserna har lovat både sol och snö inför påsken och ändrats från dag till dag.

Anledningen: En bubbla av kall luft som vandrar runt ovanför Sverige.

– Det är lite osäkert att säga exakt var regn och snöbyar hamnar, säger meteorologen Linnea Rehn Wittskog.

Den senaste tiden har vädret varierat kraftigt och prognoserna varit osäkra, så ser det även ut inför påskhelgen.

Nu kommer SMHI med en förklaring till varför: ”Högt upp i atmosfären finns en kalluftsbubbla som har en lite osäker position”, skriver SMHI på sin hemsida.

Bubblan gör att prognoserna inför helgen kan bli något osäkra och vädret väldigt omskiftande.

– Vi har ganska kall luft som befinner sig högre upp, som så här års kan innebära att det blir instabilare. Det kan bildas stackmoln, regn och snöbyar, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Snöbyar kan bildas över påskliljorna under helgen.

Oklart var bubblan rör sig

Trots meteorologens varning för snöbyar och regn finns det en en stor chans för lite värmande sol. Samtidigt är det just solen i kombination med kalluftsbubblan som kan skapa både snöbyar och osäkert väder.

– Det kan bli instabilt då solen kan värma marken, då bildas varmluft som vill uppåt. Där har vi kallare luft, vid dessa kontraster är det större chans att det bildas moln och snöbyar, säger Linnea Rehn Wittskog.

Var moln och snöbyar kommer att bildas i landet är något oklart, då man inte vet exakt var kalluftsbubblan kommer att röra sig.

Det finns chanser för sol.

Molnen ser ut att dominera

Trots kalluftbubblans oklara rörelsemönster väntas en del sol i södra Norrland och västra Svealand under långfredagen. I övrigt ser det ut som att molnen kommer att dominera.

För den som vill fånga lite sol finns det även chanser för det.

– Framförallt under påskafton och påskdagen, då ser det ut som att det finns chans till ganska soligt väder enligt prognosen, säger Linnea Rehn Wittskog.

Prognosen är osäker men i nuläget ser det ut att bli uppehållsväder på lördag och söndag i stora delar av landet. Det ser även ut att bli plusgrader i hela landet under dagtid men under natten kan det bli minusgrader.

– Det blir lite känsla av aprilväder då vädret skiftar. Det kan vara ganska klart på morgonen och under dagen växa till sig en del moln, säger Linnea Rehn Wittskog.