Två mål: Därför skänker Sverige stridsbåtar

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2024-02-20

BERGA. Sverige skänker för första gången stridsbåtar till Ukraina.

Skälen är två:

De kan både stärka kustförsvaret – och skydda Ukrainas livsviktiga spannmålsexport.

– Detta är en funktion och en plattform som ukrainarna har efterfrågat, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

De två stridsbåtarna dundrar in mot land i hög hastighet med svenska örlogsflaggor fladdrande i blåsten. Soldater på båtarna skjuter mot land med tunga kulsprutor som är monterade på ringlavetter på däck.

Några meter från stranden tvärstannar båtarna så att vattnet sprutar. En skyttegrupp med amfibiesoldater som utsatts för ett eldöverfall kan klättra ombord, innan båtarna drar iväg igen för full maskin.

Flera ministrar var på plats vid uppvisningen.

Från en kaj på örlogsbasen Berga följer statsminister Ulf Kristersson, finansminister Elisabeth Svantesson och försvarsminister Pål Jonson vad Sveriges senaste bidrag till Ukrainas krig kan göra.

I det stödpaket som regeringen aviserade i dag ingår 10 stycken Stridsbåt 90H och 20 mindre gruppbåtar.

Snabba båtar

Stridsbåt 90 är snabba båtar som kan köra i 40 knop, och smidigt ta sig fram på floder och mellan småöar.

Under däck finns plats för 18 fullt utrustade amfibiesoldater, som kan landstiga genom luckor som öppnas i fören.

Båtarna är förhållandevis lätt beväpnade, normalt med kulsprutor i fören och på en lavett på däck.

– Detta är en funktion och en plattform som ukrainarna har efterfrågat. De håller på att bygga upp sin marininfanteri, och den maritima arenan i det här kriget har ju också blivit allt viktigare, säger Pål Jonson.

– Det här öppnar en ny arena för oss. Det kommer att minska trycket på armén när det kommer utbildningssatsningar och jag vet att amfibie är redo att axla det ansvaret.

Stridsbåt 90 har plats för 18 fullt utrustade soldater.

Han lyfter fram två skäl till att stödet med stridsbåt är viktigt:

Dels att det stärker Ukrainas kustförsvar i Svarta havet. Dels att stridsbåtarna kan hjälpa Ukraina att skydda sin spannmålsexport.

– Genom att Ukraina har varit framgångsrika och tryckt bort den ryska Svarta havs-marinen längre österut så börjar spannmålsleveranserna nu nästan ligga på samma nivå som innan kriget. Det är oerhört viktigt för den ukrainska ekonomin, men det är också viktigt naturligtvis för att minska risken för hunger runt om i världen, säger Pål Jonson.

– Detta ligger väl i fas med vad ukrainarna efterfråga, men också vad vi kan undvara.

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att stridsbåtarna har efterfrågats av Ukraina.

Rekordstort stödpaket

Det senaste svenska stödpaketet är värt 7,1 miljarder, och innehåller bland annat 2 miljarder kronor i artilleriammunition, 1 miljard till nyanskaffning av stridsfordon och 400 miljoner kronor för att utbilda ukrainska soldater.

Regeringen lovar att stötta Ukraina långsiktigt.

– Min bild är att Putin kommer att vara väldigt uthållig. Vi måste vara mer uthålliga, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

– När vi investerar i Ukrainas krig mot Ryssland så investerar vi också i vår egen säkerhet. Vi behöver göra detta. Både för Ukrainas och vår egen skull. Och det kommer att kosta. Det är för att krig kostar.

Alla riksdagspartier är överens om att Sverige ska nå 2 procent av BNP till det militära försvaret. Just nu är regeringens plan att nå dit år 2028. Men 2 procents-målet kom man överens om i mars 2022, innan vi började skänka bort dyra vapensystem och innan det stora behovet av att stötta Ukraina långsiktigt blev uppenbart.

Hur mycket måste vi gå över 2 procent för att ha råd med allt det här?

– Redan i dag så når vi 2 procent av BNP utifrån Natos definition, och det är viktigt att poängtera. Vi kommer att öka under åren framöver. Vi kommer att göra investeringar i försvaret. Men så här: Behoven måste styra. Vi har visat att man kan prioritera på ett annat sätt. Vi stöttar försvaret nu. Vi är mitt i en stor utbyggnad samtidigt som vi också stöttar Ukraina. Och det måste vara möjligt därför att vi har inget val, säger Elisabeth Svantesson.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln