Världens medier om beskedet: ”Östersjön blir Nato-sjö”

Publicerad 2024-02-27

22 månader senare är Sveriges Nato-ansökan godkänd.

I världens medier beskrivs processen som utdragen, men beskedet historiskt.

Östersjön benämns numera som en ”Nato-sjö”.

Följ ämnen
Nato

Till slut godkände i går Ungerns parlament Sveriges Nato-ansökan. Något som tas emot väl grannländerna.

”Vi ser fram emot att få in vår granne i alliansen. Detta komma fullborda också vårt eget medlemskap”, skriver Finlands avgående president Sauli Niinistö på X.

Den norska statsministern Jonas Gahr Støre beskriver beskedet som historiskt.

”Att Norden samlas i Nato är historiskt. Det är en ny styrka för vår säkerhet, för Nato och för Norden”, skriver han på X.

Bilden visar en militärövning i Stockholms skärgård.

The New York Times Jonathan Wolfe är dock kritisk till vad processen nu lett fram till.

”Den utdragna processen för att komma till den här punkten för med sig en bitter eftersmak, och kommer inte få Orban att ändra sitt rykte av att vara en bråkstake som är mer intresserad av att mysa med Putin än att stötta alliansen”, skriver han.

”Nato-sjö”

Med Sverige som medlem är alla länder kring Östersjön medlemmar i alliansen förutom Ryssland. Det gör att Östersjön nu beskrivs som en ”Nato-sjö” i Daily mail.

– Om du kollar på kartan, då blir Östersjön geografiskt en Nato-sjö, ja, säger Minna Alander, forskare vid Finska internationella institutet till Daily mail.

Statsminister Ulf Kristersson i Ungern.

Även Politico är inne på samma spår med rubriken ”Sorry Ryssland, Östersjön är nu Natos sjö”.

”Sverige och Finland gör Nato mycket mer geografiskt sammanhängande. Östersjön blir en Nato-sjö, vilket generellt är användbart, också på grund av dess ökade inflytande”, säger Ulrike Franke, senior forskare på Europeiska rådet för utrikesfrågor till tidningen.

Ett långt farväl

Det utdragna godkännandet kommer i en tid då Natos allierade försöker enas i stöd till Ukraina och behålla förtroendet trots Donald Trumps hot om Natos potentiella framtid.

”När de allierade äntligen samlas i Natos högkvarter i Bryssel för att hissa Sveriges flagga, blir det firande, såklart, men de är också utmattade och suckar av lättnad, skriver Washington Post.

The Guardian skriver att Sverige nu har tagit ett långt farväl till neutraliteten, citerat av Robert Dalsjö, senior analytiker på FOI.

Enligt honom är det en process som började redan i slutet på kalla kriget och Sverige ansökte om EU-medlemskap.

Följ ämnen i artikeln