GRAFIK: Så kan Harvey-resterna nå till Sverige – experten om jätteorkanen

Foto: HANDOUT / NOAA-NASA GOES Project
NYHETER

Kraftiga orkaner blir allt vanligare.
Men Sverige ligger långt ifrån riskzonen för en ny Harvey.
– Det behöver vara över 27 grader i vattenytan för det, säger meteorologiprofessorn Michael Tjernström.

Människor försöker ta sig fram på Telephone Rd. i Houston.
Foto: THOMAS B. SHEA / AFP
Människor försöker ta sig fram på Telephone Rd. i Houston.

Enligt Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms Universitet, uppstår varje år mellan fem och femton orkaner av Harveys styrka – till havs.
– De flesta orkaner spenderar sin energi kring tropiska hav och ställer inte till med någon skada. Men kommer de in över land kan de ställa till med väldig skada och det händer i princip en gång per år, säger han.

Tusentals människor har sökt skydd i George R. Brown Convention Center 
Foto: LM Otero / TT NYHETSBYRÅN
Tusentals människor har sökt skydd i George R. Brown Convention Center 

”Stannat vid kusten”

Det ovanliga med Harvey är inte orkanens vindar utan hur länge skyfallen skapat förödelse, menar experten.
– Eftersom de lever på vattenånga från havsytan så är ju det vanliga att så fort de kommer in på land så förs de norrut och dör. Då brukar det ta ett dygn eller två innan de är oväsentliga, säger Tjernström.
– Men här har den ju stannat vid kusten så att det fortsatt regna efter att orkanen har klivit i land. Det kan möjligen ha att göra med att den kom så långt västerut innan den började svänga av norrut.

Foto: ERICH SCHLEGEL / AFP GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Vanligare med kraftiga varianter

Enligt Tjernström har det inte blivit vanligare med orkaner. Däremot ökar de i styrka.
– Är det så att det finns någon trend så är det väl i så fall inte antalet utan att det har blivit vanligare med kraftiga orkaner. Det beror på att yttemperaturerna i haven ökar så att mer vattenånga avdunstas till moln och frigör den energi som stormar drivs av.
Skulle detta kunna hända i Sverige?
– Nej. Vi säger ibland att vi har orkaner i Sverige, orkanen Gudrun till exempel, och det där hänger samman med en gammal vindhastighetsskala. Man säger att det är orkanvindar om vindhastigheten överstiger ett visst mått, men det betyder inte att det är en orkan för det – det är inte en orkan, dessa finns bara i Tropikerna. Empiriskt så kan man säga att ytvattentemperaturen måste vara över 27 grader där orkaner bildas och det blir den inte i Sverige än på ganska länge.

”Ibland i Sverige”

Det finns ändå risker för att rester av Harvey fortsätter upp mot Sverige.
– Det bildas ju en väldig virvel i atmosfären i samband med orkanen. Den överlever ju en liten stund efter att orkanen dött och kan i bland komma till Sverige. Men då är det inte längre en orkan utan då omvandlas den till vanliga vädersystem med varmfronter och kallfronter, säger Tjernström.

GRAFIK: Så slår Harvey till