Ljudupptagning avslöjar Irans varning till beslagtagna fartyget

Brittiskt örlogsfartyg uppmanade iranierna att avbryta

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2019-07-22

Den brittiska flottan uppmanade de iranska styrkorna att avbryta insatsen mot det beslagtagna fartyget Stena Impero.

På en ljudupptagning från radiotrafiken strax före bordningen hörs hur iranierna varnar det svenskägda tankern.

– Om ni lyder kommer ni att vara säkra, säger iranierna.

Stena Impero, som seglar under brittisk flagg och ägs av ett dotterbolag till svenska Stena Bulk, beslagtogs i fredags på internationellt vatten i Hormuzsundet när det var på väg till Saudiarabien.

Radiotrafiken avslöjar kommunikationen mellan de iranska styrkorna, Stena Impero och det brittiska örlogsfartyget HMS Montrose, som var i området men inte tillräckligt nära för att ingripa.

– Vid transitpassage genom ett erkänt internationellt sund, får er passage under internationell rätt inte påverkas, hindras, stoppas eller hämmas, säger britterna till Stena Impero på ljudupptagningen, som BBC kommit över.

Den iranska patrullbåten ger order till oljetankern.

Bilder på iransk statlig tv visar hur Irans flagga har hissats på det beslagtagna svenskägda fartyget Stena Impero.

– Vi beordrar er. Ändra kurs omedelbart. Om ni lyder kommer ni att vara säkra.

Maskerade soldater

När det brittiska örlogsfartyget anropar patrullbåten svarar iranierna att man endast vill ”inspektera skeppet av säkerhetsskäl”.

– Var vänlig bekräfta att ni inte har för avsikt att bryta mot internationell rätt genom att borda, säger HMS Montrose.

Men trots den brittiska flottans närvaro genomför det iranska revolutionsgardet bordningen och beslagtar Stena Impero.

En propagandafilm som publicerats i iranska statliga medier visar hur maskerade iranska soldater firas ner på fartyget från en helikopter.

På bilder på Stena Impero syns även hur Irans flagga har hissats på fartyget, vilket normalt sett görs på styrbordssidan av masten när ett fartyg anlöper främmande hamn.

May i krismöte

Storbritanniens premiärminister Theresa May håller i ett krismöte på måndagen, skriver AP.

Syftet är att diskutera lösningar för att säkra fartygstrafiken i den osäkra regionen.

Britterna överväger flera alternativ för att sätta ekonomisk och diplomatisk press på Iran, men enligt myndigheterna är det inte aktuellt att ingripa militärt i dagsläget.

Ingen officiell förklaring

Iran uppger att Stena Impero rammade en fiskebåt för att sedan strunta i ett nödmeddelande som fiskebåten sände ut, vilket gjort att man konfiskerat fartyget medan utredning pågår.

Enligt chefen för Hormuzprovinsens hamn- och tullmyndighet beror det på besättningens samarbetsvilja när utredningen kan vara klar, skriver TT.

– Jag har svårt att se att de inte skulle samarbeta. Det är självklart så att de kommer att svara på de frågor som ställs. Men vi har fortfarande inte fått någon officiell förklaring till varför det här har skett, säger Erik Hånell, vd för Stena Bulk, till nyhetsbyrån.

För två veckor sedan stoppade brittiska flottan en iransk oljetanker vid Gibraltar, då den misstänktes frakta olja till krigets Syrien.