Trump utlyser nationellt nödläge för att stoppa viruset

Uppdaterad 2020-03-14 | Publicerad 2020-03-13

USA:s president Donald Trump deklarerar nationellt nödläge.

Hans regering frigör 50 miljarder dollar av federala medel för att stötta delstaterna och de lokala myndigheterna i kampen mot coronaviruset.

– De närmaste åtta veckorna blir kritiska, säger han vid en pressträff utanför Vita huset.

Donald Trump presenterade en rad åtgärder. Provtagningen ska öka i hela USA och den federala regeringen ska i samarbete med läkemedelsbolagen skynda på produktionen av testutrustning. Amerikanerna ska också kunna testa sig från bilen vid speciella stationer.

– För att släppa lös den fulla kraften hos den federala regeringen i den här ansträngningen meddelar jag i dag officiellt ett nationellt nödläge – två mycket stora ord, säger presidenten till journalisterna i rosenträdgården.

Trump-administrationen har fått hård kritik för att allt för få amerikaner testats för coronasmitta.

– Jag tar inget ansvar för det alls, säger han på presskonferensen och påpekar i stället att skulden ligger på tidigare regeringar.

”Gemensam handling”

Samtidigt som planen nu är att antalet test ska öka kraftigt – med en halv miljon test tillgängliga i nästa vecka – uppmanar Trump amerikanerna att inte testa sig i onödan.

– Vi vill inte att personer utan symtom testar sig. Det är helt onödigt.

Det nationella nödläget gör att delstaterna och de lokala myndigheterna kan strunta i vissa bestämmelser, för att på så vis ge sjukvården större flexibilitet, skriver AP.

– Bara genom gemensam handling och delad uppoffring, nationell beslutsamhet, kan vi bekämpa virushotet, säger Trump.

Fick börsen att stiga

Bland åtgärderna finns också en tillfällig nollning av räntan på federala studielån, samt direktiv till energidepartementet att köpa upp olja för att fylla på reserverna.

Presidentens besked om nödläge och åtgärder fick kurserna på Wall Street att stiga. Dow Jones ökade hela 1 985 punkter och 9,4 procent på fredagen efter en överlag dyster vecka på världens börser.