Statsministern: Mycket allvarlig situation

Publicerad 2020-03-13

Stefan Löfven anlade en landsfaderlig ton när han pratade om coronaläget på fredagen.

Statsministern såg sliten men samlad ut.

– En påfrestande tid väntar för var och en av oss. Coronaviruset är det största hotet mot folkhälsan på många decennier.

Vid presskonferensen i regeringskansliet avslöjade Löfven att han själv inte testats för coronaviruset. Han konstaterade att antalet smittade säkert kommer att ”bli betydligt fler” och sade att det fanns risk för ”fler dödsoffer”.

För att minska virusets negativa effekter utlovade han tuffa beslut framöver.

– Jag vill förbereda det svenska folket på fler beslut som stör vardagslivet. Fler sådana kommer att fattas, ibland med mycket kort varsel.

– Det finns en stor risk att antalet fall kommer bli mycket fler, sa statsminister Stefan Löfven.

Statsministern gav hygienråd till hela svenska folket.

– Tvätta händerna. Stanna hemma från arbetet eller skolan om du känner av symtom. Jag vill också uppmana dig som är frisk att inte göra sjukhusbesök eller besök på äldreboenden som kan undvikas.

– Alla måste tänka igenom sin hygien, sitt resande, vilka man rör vid, vilka du träffar. Det finns ingen som kan stå över det.

– Överväg noga om resan verkligen behöver göras.

”Vi lämnar inte löntagarna i sticket”

Han lovade att de omfattande varslen på arbetsmarknaden ska mötas med ”snabba åtgärder”.

– Vi kommer inte att lämna svenska löntagare i sticket.

En nyhet från Löfven var att kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden inom kort ska avskaffas tillfälligt.

Han kommenterade också diskussionen om stängda skolor.

– Jag hade i dag ett telefonsamtal med Finlands statsminister Sanna Marin. De gör samma bedömning som vi. En del har generella stängningar, andra har partiella stängningar, andra har inga stängningar.

Stefan Löfven utgick ifrån att den allvarliga coronasituationen kommer att fortsätta i månader, men var samtidigt optimistisk.

– Sverige har en stark tradition av samarbete. Jag är övertygad om att är det något land som ska klara det här bra trots alla svårigheter så är det vi.

Näringsminister Ibrahim Baylan, socialminister Lena Hallengren,  statsminister Stefan Löfven och minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans.

Vid presskonferensen deltog även ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans, näringsminister Ibrahim Baylan och socialminister Lena Hallengren.

– Risken för smittspridning har fått Universitets- och högskolerådet att i dag ta beslutet om att ställa in högskoleprovet den fjärde april, sade Ernkrans.

– Det har aldrig hänt tidigare. Vi är medvetna om att många som gör det kommer in på sin drömutbildning. Vi tittar på alla möjliga åtgärder för att hantera det inför höstens antagningar.

Närmare 70 000 personer har anmält sig till högskoleprovet.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen