S varnar för välfärdsutmaning

TT

Publicerad 2019-07-04

Socialdemokraterna vill prioritera höjda statsbidrag för att värna välfärden i kommunerna.

Men bara pengar räcker inte, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

– Om vi inte gör något riskerar vi betydligt sämre välfärdstjänster eller så kommer landsting och kommuner att tvingas till skattehöjningar, säger Andersson.

Ett skräckscenario vore, enligt henne, ett samhälle där alla har råd med välfärdstjänster av låg kvalité och de som har råd köper privata välfärdstjänster av hög kvalitet.

90 miljarder fattas

Redan för ett par veckor sedan presenterade finansdepartementet bedömningen att kommunerna kommer att behöva 90 miljarder kronor mer från 2026 för att bibehålla nuvarande nivå på välfärden.

På Socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby gick Andersson in mer i detalj på utmaningen.

För att klara en åldrande och växande befolkning behöver man bland annat bygga 560 äldreboenden, 75 vårdcentraler, 720 förskolor, 400 grundskolor och 280 gymnasieskolor till 2026.

Under samma period behöver 31 000 medarbetare rekryteras till vården, 48 000 till äldreomsorgen och 47 000 till barnomsorg och skola.

– Det här kräver tydliga prioriteringar, säger Andersson.

Inga skattehöjningar?

Enligt henne måste kommunernas behov av 90 miljarder kronor mer till 2026 främst mötas med generella statsbidrag. Det är utöver de 20 miljarder i bidrag som redan utlovats under denna mandatperiod.

Om det kan bli mer än de pengarna fram till 2022 återstår att se, enligt Andersson.

– Det skulle ju inte skada, säger hon.

Anderson bedömer dock att huvuddelen av de 90 miljarder behövs under kommande mandatperiod 2022-2026.

Det är inte säkert att det kommer att krävas skattehöjningar för att staten ska få fram de pengarna. Det beror på Sveriges ekonomiska utveckling.

– Som prognoserna är nu är det möjligt inom de skattenivåer vi har, säger Andersson.

Större utmaning

Men hon hävdar att det inte går att värna välfärden om stora skattesänkningar ska göras framöver. Den rödgröna regeringen har dock i samarbetet med C och L lovat att ta bort värnskatten för höginkomsttagare nästa år.

Andersson försvarar sig med att den skattesänkningen är betydligt mindre än vad Moderaterna vill genomföra.

Enligt finansministern är utmaningen större än bara mer pengar till kommunerna.

Det socialdemokratiska regionrådet Karin Sundin i Örebro påpekade på seminariet att det kvittar hur mycket pengar regeringen öser över kommunerna. Det finns inte tillräckligt med personal att rekrytera.

Därför ser S att mycket måste göras för att få välfärdspersonal att orka jobba längre upp i åldrarna, förbättra arbetsmiljö så att sjukskrivningarna minskar, locka tillbaka utbildade personer som slutat och satsa på ny teknik till exempel för att ta hand om äldre i äldreomsorgen.