Hård kritik mot danskt avvisningscenter

TT

Publicerad 2020-01-07

På Ellebæk i Danmark placeras personer som nekats asyl i väntan på avvisning. Förhållandena där får hård kritik av Europarådets kommitté mot tortyr. Arkivbild.

Ett danskt center för personer som nekats asyl och väntar på avvisning får hård kritik av Europarådets kommitté mot tortyr, rapporterar danska TV2.

– De är inte kriminella, men blir placerade i ett center som är mycket värre än ett fängelse, säger Hans Wolff, som leder en delegation som besökt Ellebæk på norra Själland med plats för 136 vuxna som fått avslag på sin asylansökan.

Där placeras personer som myndigheterna befarar ska gå under jorden innan de hinner avvisas.

Den materiella standarden döms ut som undermålig och delegationen kritiserar också att centret fungerar som ett fängelse med ytterst begränsad möjlighet att vistas utomhus och brist på aktiviteter.

– Antingen måste Danmark göra mycket snabba och mycket genomgripande förändringar på alla de punkter vi lyfter fram i rapporten, eller så får Ellebæk stänga och de boende flyttas, säger Hans Wolff till den danska tv-kanalen.

Yttranden från Europarådets kommitté mot tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CPT) är bara vägledande. Men om inga åtgärder vidtas kan ärendet gå vidare till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, varnar Wolff.