”En handelsresandes död” får liv på nytt

Filip Joelsson/TT

Publicerad 2019-12-17

Dennis Sandin regisserar klassikern "En handelsresandes död" på Intiman i Malmö. Den 70 år gamla pjäsen kan med lätthet appliceras i nutid, enligt regissören.

– Då som nu finns det en människosyn som präglas av att vi är varor som förbrukas vid en viss ålder, säger Dennis Sandin.

När regissören Dennis Sandin tar sig an Arthur Millers amerikanska familjedrama är han trogen originalet från 1949.

– Det är en fantastisk pjäs att jobba med. Den har en form och ett innehåll som är oslagbart. Vi har accentuerat det drömlika och psykotiska i originaltexten. Det pratas med döda personer, minnen och drömmar pågår samtidigt som nuet på scen. Lite som den moderna form som vi har i filmer och tv-serier idag, säger han.

Ständigt aktuell

Pjäsen utspelas, som i originalet, på 40-talet, med tillbakablickar till depressionen. Att göra en modern tappning i nutid var inte aktuellt, och behövs heller inte, enligt Dennis Sandin.

– Jag tycker att det är det som gör en klassiker till en klassiker, att den liksom aldrig går ur tiden. Ämnet i "En handelsresandes död" är högst aktuellt fortfarande. Vi lever alla, oavsett klasstillhörighet, på krediter i olika mån. Men vad händer när krediten går ut och fasaden faller? Vad är man som människa värd då?

Dennis Sandins version av "En handelsresandes död" skulle ha haft premiär förra hösten. Men ett sjukdomsfall gjorde att hela pjäsen med kort varsel fick ställas in. När den nu går upp igen ett år senare, är det med Dag Malmberg och Li Brådhe i rollerna som paret Loman, och Mattias Linderoth och Erik Borgeke som sönerna Biff och Happy.

Mycket i pjäsen kretsar runt familjedramat. Om föräldrar som satsar allt på sönerna, som inte lyckas förvalta uppdraget i att bära familjenamnet vidare med värdighet.

En blandning av genrer

Dennis Sandin tror att igenkännbarheten är stor för många, även om berättelsen i "En handelsresandes död" dras till sin yttersta spets.

TT: Går det att sätta en genre på din version av "En handelsresandes död?

– Det är inte helt lätt. Men det är ju ett drama. Och en tragedi. Men samtidigt är den komiskt framställd i familjerelationen och deras sätt att leva, eller inte leva, tillsammans. Den har allt, säger han.

"En handelsresandes död" får premiär den 20 december.

Följ ämnen i artikeln