FN:s varning: Sluta leta kryphål i klimatavtalet

Saudiarabien på forum i Riyadh: Är val på en à la carte-meny

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-03

Glada miner på COP28 den 13 december 2023 när avtalet var klart och underskrivet. Från vänster USA:s klimatsändebud John Kerry, Danmarks klimatminister Dan Jørgensen, Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman och Kinas klimatförhandlare Xie Zhenhua.

Minst en oljestat tycks leta efter kryphål i klimatavtalet från COP28.

Nu ryter FN ifrån.

COP28 hade gått in på övertid när klimatavtalet till slut godkändes av länderna i december.

Bland annat kom man överens om länderna ska ställa om från fossila bränslen som energi och att omställningen ska ske ”rättvist och ordnat”.

Energimininster: Ett val

FN:s klimatchef sa att det behövdes en ”störtflod” av bidrag till fattigare länder för att klara krisen.

Nu försöker en del länder tona ner betydelsen av avtalet i Dubai, skriver The Guardian.

Saudiarabiens energiminister Abdulaziz bin Salman sa nyligen på ett forum i Riyadh att överenskommelsen om att byta från fossila bränslen bara är ett av flera ”val” på en ”à la carte-meny”, skriver Climate Change News.

”Kan inte välja och vraka”

Fristående tankesmedjan E3G:s analytiker Tom Evans följde samtalen från nära och säger att bin Salmans sätt att utrycka sig var ”otroligt missvisande”.

– Texten är mycket tydlig att handlar om globala ansträngningar – det betyder att alla, inklusive Saudiarabien, har förbundit sig att sluta använda fossila bränslen. Man kan inte välja och vraka, säger han.

Simon Stiell, chefssekreterare för FN:s ramkonvention om klimatförändringar, vägrade att peka på några enskilda länder men varnade:

– Att gömma sig bakom kryphål i beslutande texter, eller att ducka för det hårda arbetet framöver genom en selektiv tolkning, vore att helt motverka syftet för varje regering, eftersom klimatförändringarna drabbas varje lands ekonomi och befolkning.