Interna attacken mot SVT:s granskning av Ericsson

Uppdaterad 2023-05-02 | Publicerad 2023-04-28

Hård kritik mot SVT från prisvinnande journalisten Per Agerman.

Prisvinnande journalisten Per Agerman går i en artikel i nättidningen Kvartal till angrepp mot Uppdrag gransknings program om Ericssons kopplingar till IS.

Han menar att SVT:s ledning tystat ned en intern larmrapport, och att hans tidigare kollega ägnat sig åt vänskapskorruption.

”Det är något av det värsta jag upplevt under snart trettio år i yrket”, säger Per Agerman om projektet till Kvartal.

I en lång intervjun med nättidningen Kvartal berättar nu den tidigare Stora Journalistpriset-vinnaren Per Agerman om sin bild av arbetet med den hyllade SVT-programmet Ericsson och IS.

Det var för två år sedan som Agerman anlitades för ett ”topphemligt” projekt för SVT:s grävande flaggskeppsprogram Uppdrag Granskning.

Genom det internationella journalistnätverket ICIJ hade UG:s redaktion fått tag på en internutredning från Ericsson som i detalj går igenom bolagets affärer i Irak fram till 2019.

”Jag behöver inte läsa många sidor innan jag förstår att det här är sprängstoff. Ericsson har en lång historik av smutsiga affärer runt om i världen men har i över tio år talat om nolltolerans mot korruption. Rapporten säger dock något annat”, säger Agerman.

Per Agerman .

”En guldgruva”

Programmet ska han göra tillsammans med den prisade grävreportern Fredrik Laurin, som enligt egen utsago är en person han ”högaktar professionellt men också ser som en vän”.

Men samtidigt som den interna rapporten enligt Agerman är ”en guldgruva” så finns det också journalistiska utmaningar, framförallt när det gäller Ericssons kopplingar till IS.

”Vad kan vi egentligen slå fast när internutredarna säger sig inte hitta några konkreta bevis?” frågar sig Agerman tidigt i processen.

Men kollegan Fredrik Laurin och ansvarig utgivare Axel Björklund verkar dock inte oroade, menar Per Agerman, som mer och mer börjar oroa sig för att ”de ansvariga på redaktionen inte har gjort rätt bedömning”.

Till Kvartal säger Agerman att han vid upprepade tillfällen dryftade sin oro, men att responsen var ljummen. Trots upprepade försök att få kollegan att ta ett steg tillbaka så var ”formatet redan spikat”, enligt Agerman.

Privata vänskapsband

Samtidigt kopplas en advokat – som har privata vänskapsband till Fredrik Laurin – in i projektet som juridisk expert. Enligt Agerman kommer advokaten enligt Laurin ”att kunna säga rätt saker framför kameran”. Under projektets gång anlitas ytterligare en advokat, med vänskapsband till den första advokaten.

Allt sammantaget får Per Agerman att tveka på om redaktionen verkligen har tillräckligt på fötterna för sina påståenden, eller om man bara väljer att fortsätta på en redan inslagen bestämd tes.

I början av 2022 bestämmer sig Per Agerman för att hoppa av projektet då han inte kan stå bakom helheten. I en nio sidor lång rapport redogör han samtidigt för ansvarige utgivaren Axel Björklund om de interna rutiner som han menar har frångåtts.

Trots det publiceras programmet drygt två månader senare.

Till Kvartal säger Agerman att det var uppenbart att hans larm till redaktionsledningen och ansvarig utgivare hade sopats under mattan. När programmet nomineras till Stora journalistpriset kontaktar han juryn i ett brev och delar sina erfarenheter.

Axel Björklund, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

SVT: Inga påvisade faktafel

Till Kvartal säger ansvarig utgivare Axel Björklund följande:

”Jag känner igen Per Agermans kritik sedan tidigare och har inte sett någonting som ger anledning att ändra i någon av våra publiceringar”.

Vidare konstaterar han att det inte finns några ”påvisade faktafel i reportagen, som har friats i de instanser som prövat dem”.

Kollegan Fredrik Laurin säger till Kvartal att ”det kan konstateras att Per Agerman ville se ett annat reportage än det som publicerades, med andra vinklar och intervjupersoner”.

Han säger även att det kan också konstateras att Agerman inte fått gehör för innehållet i den larmrapport han skickade till ledningen, samt att inget ändrades av att han i efterhand lyfte fram omständigheter som talade för Ericsson oskuld.

”Jag kan bara konstatera att vi gjorde olika bedömningar och att vi hade ledningens förtroende att göra en uppföljning” säger Laurin till Kvartal.