Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

TT

Publicerad 2024-04-24

Polis arbetar med specialsökhund efter en explosion vid ett kontor i ett bostadsområde i Trelleborg i mitten av april. Arkivbild.

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Till skillnad från 2019 riktades dock majoriteten av explosionerna, 70 procent, mot privatbostäder i fjol. 2019 var motsvarande siffra 40 procent. Sprängningarna leder till att trygghetsupplevelsen i samhället sjunker, konstaterar Malin Nygren, chef för nationellt bombdatacenter vid polisen.

”Dödsfall är hittills ovanligt i Sverige kopplade till sprängningar. Det som däremot är svårt att mäta är de psykologiska skadorna och effekterna som en sprängning kan medföra för den som bor i närheten”, säger hon i ett pressmeddelande.

Flest explosioner, 38 procent, skedde i polisregion Stockholm. Där har antalet dessutom fördubblats, från 26 till 52 explosioner, mellan år 2022 och 2023. Näst flest explosioner skedde i region Syd, 26 procent, medan 18 procent skedde i region Väst.

Följ ämnen i artikeln