I kväll väntar ny brexitomröstning

TT TT-AFP

Uppdaterad 2019-04-08 | Publicerad 2019-03-14

Brexitmotståndare demonstrerar utanför parlamentet i London.

Storbritannien kommer att be EU om förlängd förhandlingstid om brexit.

Premiärminister Theresa May får nu göra ett nytt försök att få igenom sitt utträdesavtal.

Efter en vecka full av förluster i parlamentet var marginalen till sist rejäl för premiärministern på torsdagskvällen.

Det brittiska underhuset röstade ja till att be EU om förlängd förhandlingstid med 412 röster mot 202.

Därmed kan May börja fila på sin förlängningsansökan. Hur den kommer att se ut är dock långt ifrån klart ännu.

Regeringens vinnande förslag på torsdagen var nämligen formulerat på så vis att man bad ledamöterna att i första hand rösta ja till en "teknisk" förlängning fram till den 30 juni – men bara om man senast nästa onsdag har accepterat Mays utträdesavtal.

Annars, heter det från regeringen, riskerar Storbritannien att få foga sig i vad EU:s övriga stats- och regeringschefer tycker, vilket kan bli en betydligt längre förlängning.

– Jag anser inte att det är rätt sak att göra, sade May i onsdags.

EU ställer villkor?

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har meddelat att en lång förlängning är vad han tänker arbeta för.

"Under mina konsultationer inför toppmötet kommer jag att vädja till EU:s övriga 27 medlemsländer att vara öppna för en lång förlängning om Storbritannien anser att det är nödvändigt att ompröva sin brexitstrategi och bygga samförstånd kring den", skriver Tusk på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven (S) är öppen för en förlängning, men ser det som logiskt att i så fall ställa villkor.

– Det finns en logik i det naturligtvis, att man inte bara skjuter fram något som ser likadant ut om ett antal veckor eller månader – så att problemet är kvar, sade han på en pressträff i riksdagen.

Hur villkoren ska utformas vill Löfven diskutera med de andra EU-ledarna innan han sätter ned foten.

– Jag vill gärna diskutera med de andra och se, men Sverige har som princip varit för att se om vi kan hjälpa till och göra det här så bra som möjligt, sade Löfven.

Ändringsförslag

Tanken från den brittiska regeringen är nu att kvällens röst ska kunna följas av en ny omröstning om utträdesavtalet, senast den 20 mars.

Många gissar att May kommer att försöka lägga fram avtalet för omröstning i början av nästa vecka.

Blir det då ett tredje nej – efter jätteförlusten i januari (minus 230 röster) och storförlusten i tisdags (minus 149 röster) – får hon åka till EU-toppmötet utan klara besked från London.

Det skulle i sin tur kunna leda till en fjärde omröstning efter toppmötet, då May i så fall kan ställa det mot alternativet att behöva acceptera en långvarig förlängning av förhandlingstiden, i åtminstone ytterligare ett år.

Övertala nej-sidan

För att det ska bli ett ja krävs att en rejäl mängd av de främsta brexitanhängarna i det egna partiet, Konservativa partiet, byter sida och börjar stödja Mays avtal, tillsammans med de nordirländska unionisterna i DUP.

DUP-ledaren Arlene Foster pratar redan med regeringen, även om partiet fortsatt vill ha juridiska garantier för att inte Storbritannien ska fastna i utträdesavtalets omdiskuterade så kallade nödlösning om Nordirland.

– Vi kommer att hålla i gång de samtalen för vi vill ha en uppgörelse. Jag tror att vi måste avsluta de diskussionerna innan vi beslutar vad vi vill göra, sade DUP-ledaren Arlene Foster till Sky News på torsdagen.

Inom Konservativa partiet finns samtidigt ledamöter som tycker att May ska lägga in sin egen position som förhandlingsbricka.

"Kaoset kan inte fortsätta. Någon måste ge vika. Om det krävs för att få igenom det måste premiärministern lova att avgå efter att utträdesavtalet är säkrat", skrev parlamentsledamoten George Freeman på Twitter på torsdagen.

ANNONS