Är det en lång kontaktannons?

Publicerad 2015-12-30

Aftonbladets profiler tycker till om vinterpratarna

Alice Teodorescu guidar oss genom kärlekens mysterier.

Men det är svårt att artbestämma detta vinterprat.

Är det en essä, en dagbok eller rentav en kontaktannons?

I somras plöjde hon etern med politik, ledarskribent som hon är. Men hon visade små glimtar genom garden: jakten på kärleken, smärtan efter föräldrarnas skilsmässa.

I Alice Teodorescus vinterprogram går hon all in på kärleken, eller snarare på bristen av den.

Som The Beatles sjunger: ”All you need is love”. Ja, det är ju själva problemet.

”Kärleksklyschorna staplas på varandra”

Det är svårt att artbestämma hennes vinterprat. Ibland framstår det som en förlängning av hennes ungdoms dagböcker, ibland som en akademisk essä.

Hon trevar fram genom kärlekens historia, nästan alltid genom populärkulturen. Walt Disney, Ann Heberlein, de gamla grekerna, Jane Austen och ”Sex and the city”. Det är bara några av alla referenser.

Stundtals låter Teodorescu som en livsvisdom på en vit vägg i valfri mellanstor svensk stad. Kärleksklyschorna staplas på varandra till tonerna av ”Utan dina andetag” med Kent.

Men desto oftare träffar hon rätt. Analysen av samtiden klingar som ett tolvslag.

Alice Teodorescu konstaterar att valmöjligheter också kan begränsa oss, i alla fall när det kommer till tvåsamhet. Med dejtingappar som Tinder är det lätt att ha en dörr på glänt, att aldrig nöja sig. Det finns kanske någon bättre runt hörnet.

Kan ha varit årets längsta kontaktannons

Lyssnaren får också munsbitar av djupare resonemang. Som att mannens livslånga fertilitet skapar ett överläge gentemot kvinnans biologiska klocka. Eller teorin om att kärleken har blivit livets mening efter religionens död.

Kanske borde Teodorescu ha borrat ner sig där snarare än att redovisa om kärlekens alla nyanser.

Och kanske borde hon ha öppnat garden även nu, precis som i somras. Kanske hade hon kunnat bjuda på åtminstone någon personlig erfarenhet av jakten på kärleken.

Men det går att förstå hennes vägval. En sådan vinkel hade lätt framstått som årets längsta kontaktannons.

Kanske blev det så ändå.