Här överfaller beväpnade rånare Ebrahim

Uppdaterad 2015-05-06 | Publicerad 2015-05-03

Här överfaller beväpnade rånare 49-årige Ebrahim.

Rånet varar i knappt 45 sekunder, men för brottslingarna hinner rånförsöket ta flera vändningar.

– Vad ska jag göra när någon hotar dig till livet? säger butiksägaren Ebrahim.

Han hotades med kniv och fick skärskador i händerna.

Ebrahim, 49, höll på att öppna sin lilla spelbutik på Trångsundstorget i Huddinge på lördagsförmiddagen. Då rusade en svartklädd maskerad man in med en tre decimeter lång brödkniv.

– Jag höll på att hjälpa de första kunderna. Då sprang en kille med mask in och jag fick en kniv mot halsen. Han ville ha pengarna, säger Ebrahim.

Hade hammare och kniv

I kassan fanns växel på lite över ett par tusen kronor, ingen förmögenhet. Men Ebrahim gav sig ändå inte utan fajt. Inte ens när rånarens beväpnade kumpan också dök upp.

– Jag fick bort kniven och tog honom fast. Sen kom hans partner med hammare och kniv så jag var tvungen att släppa honom, säger han.

Dagen efter har han tre fingrar omplåstrade och ett blåmärke stort som en enkrona vid ena tinningen. Han säger att tiden rörde sig som en snabbspolad film.

Det fanns inte tid att tänka.

– Vad ska jag göra när någon hotar dig till livet? Antingen måste du rädda ditt liv eller ta dem fast. Polisen kommer alltid försent. De kommer aldrig i tid, du måste rädda dig själv.

"Fortsätter kriga"

Men historien slutar inte där. Övervakningsfilmen visar hur Ebrahim försvinner ur bild. Han verkar ha flytt fältet. Men han dyker upp igen fyra sekunder senare, beväpnad med en fällstol.

– Då tar jag en stol och fortsätter kriga med dem, säger Ebrahim.

Han slår mot rånarna flera gånger medan rånaren bakom kassan hukar sig och i desperation kastar saker från disken mot Ebrahim.

Då får den andra rånaren tag på stolen och rycker den ur Ebrahims händer. Rånförsöket tar då ännu en oväntad vändning.

– Jag kunde ta hammaren och kniven, och ryggsäcken. De sprang iväg. Jag tog allt av dem, säger han.

Rånarna hann däremot plocka på sig innehållet i växelkassan innan de lade benen på ryggen.

Tackar rollatormannen

På övervakningsfilmen ses en äldre man med rollator – som tycks lugn som en filbunke – trots att han hamnar mitt i den brinnande situationen.

– Han gav mig lite mer plats och jag tackade honom faktiskt. Han är faktiskt en av mina bästa kunder, säger Ebrahim, som på torget är mest känd som "Ewi".

I tumultet såg han halva ansiktet på en av rånarna. Han hoppas att polisen med hjälp av hans signalement, tips och tekniska spår ska kunna hitta rånarna.

Själv klarade han sig med lätta skador.

– Tack och lov. Jag förlorade lite finger men jag kunde rädda mitt liv iallafall.

"Förr skulle de springa"

Han tycker att rånförsöken blivit mer brutala för varje år. Ebrahim är oroad över utvecklingen.

– Förr skulle de springa ut om du hade något i handen. Nu fortsätter de, och har kompanjoner. De är två-tre stycken.

Fotnot: Larmet inkom polisen klockan 10.08 på lördagen. Den som har sett rånarna eller har uppgifter om misstänkt beteende kring Trångsundstorget i Huddinge vid den tiden ska höra av sig till polisen på 114 14.

Följ ämnen i artikeln