Tipset kunde räddat Engla

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-29

Före detta vännen Danne angav Eklund redan 2006

En fantombild i Aftonbladet hade kunnat fälla Anders Eklund 2006. Men polisen missade tipset.

– I dag känns det jävligt tungt. Hade de sett det kunde Engla ha levt i dag, säger den före detta vännen Danne till SVT.

Eklund.

Det har gått nästan en månad sedan tioåriga Engla mördades. Händelsen har berört hela Sverige och i går sände SVT en dokumentär om Engla.

Där framträdde Danne, som varit Anders Eklunds bästa kompis i mer än 15 år. Tillsammans åkte de moppe och drack öl. I dag har de brutit kontakten. Danne fick nog av raseriutbrott och lögner.

– Han var ostabil i skallen. Pang, så smäller det till och han blir skitförbannad, säger han till SVT.

Men Danne var en av de få som hälsade på Anders Eklund i fängelset när han första gången satt inne för misshandel och våldtäktsförsök 1994.

Ångrade sig inte

– Han ville liksom inte ångra sig över vad han hade gjort. Jag sa åt honom att det här gör du aldrig om nåt mer. Men det slog han ifrån sig. Jag sa upp bekantskapen till slut. Jag fick nog.

Åren går och Anders Eklund anmäls för flera våldtäktsförsök. Sommaren 2000 hittas Pernilla Hellgren död, men polisen går bet på att finna mördaren. Vintern 2006 får fallet en ny vändning då Aftonbladet publicerar en fantombild av Pernillas mördare. Danne är säker på att fantombilden föreställer hans gamle vän Anders Eklund och ringer polisen.

Helt säker

– Jag förklarade var han bodde och när han var född och berättade om de gamla domarna och tänkte att det kanske löser sig. Jag var hundra procent säker på att det var han på fantombilden.

Men inget händer. Tipset blir liggande. Först i februari i år tar Dalapolisen kontakt med Gävlepolisen för att få dna av Eklund. Men ärendet tar tid. Under den tiden hinner Anders Eklund mörda Engla.

– I dag känns det jävligt tungt. Hade de sett det kunde Engla ha levt i dag, säger Danne till SVT.

Ska utreda polisens fel

Nu inleder åklagare en förutredning om de fel Dalapolisen erkänt att de gjort när de missade att kontrollera tipsen de fått in om Anders Eklund. Samtidigt står det klart att Anders Eklund inte kommer att utredas för mordet på en 30-årig kvinna i Avesta. Eklunds dna matchar inte det dna som fanns på mordplatsen.

På pingstafton, 10 maj, begravs Engla i Stjärnsunds kyrka. Familjen vill att ceremonin ska direktsändas i SVT.

Följ ämnen i artikeln