Alternativen: Livstid eller släppas på fri fot

Publicerad 2014-01-21

Pierre Karlsson fortsätter att neka till dubbelmordet på Öland.

När rättegången avslutades i hovrätten i dag krävde han att bli frisläppt – i morgon kommer rättens beslut.

– Det är bara livstid eller frikännande som gäller, säger åklagare Thomas Hagman.

Hovrättsförhandlingen mot Pierre Karlsson skulle avslutas först på torsdag, men har begått betydligt snabbare än väntat.

Vid pläderingarna på tisdagseftermiddagen krävde Pierre Karlssons advokat Claes Möllersten att han hans klient skulle frikännas och försättas på fri fot. Åklagare Thomas Hagman krävde tvärtom att hovrätten fastställer tingsrättens dom på livstids fängelse för dubbelmordet på Gustaf Linder-Nordander och hustrun Annika Nordander. Och att Pierre Karlsson ska vara fortsatt häktad.

”Räcker för fällande dom”

Hovrätten kommer att meddela sitt beslut i häktningsfrågan under onsdag.

– Jag känner förtröstan, jag anser att bevisningen räcker för en fällande dom, säger Thomas Hagman och fortsätter:

– Bevisningen har i stort sett varit densamma i båda förhandlingarna, den har i vart fall inte försämras i hovrätten. Och Pierre Karlsson har haft samma förklaringar nu som tidigare, han har inte kommit med några nya uppgifter.

Åklagaren menar att hovrättens beslut i häktningsfrågan i morgon är avgörande för att hur rätten kommer att döma.

– Praxis är solklar. I det här fallet finns inga andra alternativ än livstid eller frikännande. Blir han kvar i häkte blir det livstidsdom, säger Thomas Hagman.

Sköts ihjäl med hagelgevär

Advokat Pierre Möllersten anser också att hovrättens förhandling hade mycket stora likheter med vad som hände i tingsrätten.

– Kanske har vi nu kunnat rida lite mer på argumenten.

Han fortsätter:

– Vår förhoppning är dock att hovrätten ska komma till en annan slutsats än tingsrätten och att Pierre försätts på fri fot redan under onsdagen. Han har från början hävdat att han är oskyldig och det vidhåller han även nu, efter nästan nio månader i häkte.

Det var den 13 december 2012 som paret mördades i sitt garage i Flakeböle på Öland. Annika Nordander, 55, sköts ihjäl med ett hagelgevär medan hennes man Gustaf slogs medvetslös. Gärningsmannen skar upp parets kassaskåp och tände sedan eld på garaget. Gustaf Linder-Nordander, 57, brändes ihjäl. Även parets hund hittades ihjälslagen i ruinerna.

God vän med paret

Misstankarna riktades snabbt mot snickaren Pierre Karlsson som var god vän med paret. Han har tidigare stått åtalad för ett nästan identiskt dubbelmord på norra Öland då offren var hans egen mamma och hennes sambo. Den gången frikändes han i brist på bevis.

Då som nu var han i stor ekonomisk kris och enligt åklagare Thomas Hagman var det ekonomiska motiv som låg bakom mordet på Gustaf och Annika.

Åklagaren starkaste bevis är att man funnit blod från Gustaf Linder-Nordander på Pierre Karlssons hagelgevär samt att hans telefon var avstängd under de kritiska timmar då dubbelmordet begicks.