Trump vill förnya kärnvapenarsenalen

Publicerad 2017-02-24

Donald Trump vill förbättra sin kärnvapenkapacitet.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger han att landets arsenal har halkat efter. Presidenten vill att USA återigen blir ”herre på täppan”.

Trump uttrycker också sitt stöd för EU – trots att han tidigare hyllat brexit.

För första gången sedan Donald Trump tillträdde som president den 20 januari uttalar han sig om USA:s kärnvapenarsenal.

Till Reuters säger han att han helst vill se en värld utan kärnvapen, men att han oroas över att landet ”halkat efter i sin kärnvapenkapacitet”.

– Jag är den förste som skulle vilja se att ingen hade kärnvapen, men vi kommer aldrig att halka efter något annat land, inte ens om det är ett vänligt inställt land, säger han.

– Det hade varit fantastiskt, det vore en dröm om inget land hade atombomber, men om länder ändå ska ha kärnvapen, kommer vi vara herre på täppan.

Begränsande avtal

Ryssland har 7 300 kärnvapenstridsspetsar och USA 6 970, enligt Reuters uppgifter.

Båda länderna har förbundit sig till att den 5 februari 2018 ha en likvärdig arsenal. Fördraget, kallat New Start, innebär att Ryssland och USA ska begränsa antalet land- och ubåtsbaserade avfyrningsramper samt bombplan med kärnvapenkapacitet till totalt 800.

I Reuters-intervjun kallar Donald Trump avtalet ”ensidigt”.

– Det är en i raden av dåliga affärer för det här landet, oavsett om det är Start eller Iran-avtalet. Vi kommer att börja teckna bra avtal, säger han.

”Vi är väldigt arga”

Donald Trump förklarar även att han är upprörd över Nordkoreas test av långdistansrobotar – och att det nu är viktigt att skynda på planerna om ett robotförsvarssystem för USA:s allierade Japan och Sydkorea.

Han utesluter inte att träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-un för att diskutera upprustningen. Även om Trump tycker att det är för sent.

– Det är i senaste laget. Vi är väldigt arga över vad han har gjort. Det här borde, ärligt talat, ha hanterats av Obamas administration.

Stöttar EU

I intervjun uttrycker Trump också sitt stöd för EU. Detta trots att han kritiserat unionen flera gånger tidigare.

– Jag stödjer EU helt och fullt. Det är underbart. Om de är glada, så är jag positiv till det, säger han.

I sin första europeiska intervju efter valet uttryckte sig Trump helt annorlunda. Då hyllade han Storbritanniens EU-utträde, och förutspådde att flera länder kommer att lämna samarbetet.