Dr Dooms oväntade AI-hyllning: Ser ljuset i tunneln

Publicerad 2023-06-15

Han har gjort sig känd för sina mörka framtidsprognoser.

Men när det kommer till AI är ”Dr Doom” betydligt mer positiv.

– Jag ser ljuset i tunneln, säger han.

Nouriel Roubini eller ”Dr Doom” har blivit världskänd efter att bland annat ha förutspått de två senaste finanskriserna.

Men när han tittar på AI-tekniken är det ingen dyster utveckling han ser framför sig. Tvärtom.

– AI kommer att skapa ett långsiktigt produktivitetsmirakel, säger han till Yahoo Finance.

Nouriel Roubini blev känd för att ha förutspått de två senaste finanskriserna.

– Produktivitetstillväxten i USA har legat på knappt en procent en längre tid. Om vi kommer att se en betydande ökning av produktivitet om tio år? Jag är ganska optimistisk. Jag är en produktivitetsoptimist och teknikoptimist.

Miljardtillskott

Det som imponerar allra mest på ”Dr Doom” är den generativa AI-tekniken som kan användas för att skapa unikt innehåll som text, bild och video.

Forskare från McKinsey har publicerat en ny studie där man identifierat 63 nya användningsområden för generativ AI. Något som väntas inbringa flera miljarder dollar årligen.

Fejkade AI-genererade bilder cirkulerade runt Donald Trumps framträdande i rätten i mars i år.

”Generativ AI har potential att förändra arbetets anatomi och underlätta för enskilda arbetare genom att automatisera vissa av deras arbetsuppgifter. Generativ AI och andra teknologier har potential att automatisera arbetsuppgifter som i dag tar upp 60 till 70 procent av tiden”, skriver forskarna i studien.

”Verkar långsökt”

Men det är inte bara klang och jubel.

Fed-chefen Jerome Powell under en pressträff efter den amerikanska centralbankens räntebesked i onsdags.

Dr Doom varnar för att det mesta går åt fel hål just nu vad gäller ekonomi, lågkonjunktur, skuldkriser och klimatförändringar. Och han tror att det kommer att ta tid att vända utvecklingen.

– Tanken på att den ekonomiska tillväxten ska öka under de kommande två eller tre åren på grund av AI och teknik verkar lite långsökt för mig. Vi kan stå inför ett decennium av stagflation innan vi ser ljuset där AI ökar tillväxten och minskar inflationen.