Gängledaren ”Barbecue” har gått till attack mot Haitis regering

Publicerad 2024-03-02

Jimmy Cherizier, även känd som ”Barbecue” under ett tal 2021.

Det är fortsatt oroligt i den haitiska huvudstaden Port-au-Prince.

Gängkriminella har attackerat flera polisstationer och skjutit ihjäl fyra poliser.

– Med våra vapen och det haitiska folket kommer vi befria landet, säger gängledaren Jimmy Cherizier, mer känd som ”Barbecue”.

Angreppet inleddes under gårdagen och riktades även mot stadens flygplats. Den tvingades därför att stänga, tillsammans med flera skolor, butiker och myndigheter, efter att medborgare flytt i panik.

Människor flyr undan sammandrabbningar mellan polisen och gängen i Port-au-Prince. 80 procent av huvudstaden uppges vara under gängens kontroll.

Den blodiga attacken kom samtidigt som landets premiärminister, Ariel Henry, rest till Kenya. Där skrev länderna under ett avtal att skicka 1 000 kenyanska poliser till Haiti i kampen mot gängen, rapporterar NTV Kenya.

Bakom den blodiga attacken står en av landets största gängledare, Jimmy ”Barbecue” Cherizier. I ett klipp som spridits på sociala medier pratar han bland annat om att binda fast ministrar och hindra premiärministern från att återvända till Haiti, skriver AP.

– Med våra vapen och det haitiska folket kommer vi befria landet, säger han.

”Barbecue” 2023.

”Ingen är säker”

Skott hördes mellan de stridande parterna till sent på fredagskvällen. Därefter har beväpnade fordon patrullerat stadens ödelagda gator.

– Området har invaderats av gängen, många kunde inte ta sig ut och vissa har låst in sig i sina hem, säger Pierre Alex Boucher, som bor i centrala Port-au-Prince, till AP och fortsätter:

– Landet måste revoltera mot gängen, ingen är säker här.

Boenden i vissa områden har satt upp vägblockader för att hindra gängen att ta sig in och ouniformerade män har setts bära maskingevär.

Haitis premiärminister Ariel Henry i mitten, här på plats i Kenya samtidigt som oroligheterna pågår i hemlandet.

Gängen kontrollerar 80 procent av staden

Det pågår också en kris inom landets polismyndighet. 48 poliser mördades och över 1 600 sade upp sig under 2023. Totalt mördades 4 500 personer, en fördubbling jämfört med 2022. De kriminella nätverken uppskattas kontrollera 80 procent av huvudstaden.

I fjol skapades en kollation mellan ”Barbecues” gäng och en annan grupp som kallas ”G-Pep”. Deras gemensamma mål var att få bort den nuvarande regeringen. Men bara några dagar efter att samarbetet offentliggjorts föll det samman.

Det återstår att se om ”Barbecue” nu har tillräckligt med stöd från landets andra gängledare, enligt Diego Da Rin, Latinamerikaexpert som tillhör den internationella krisgruppen.