Efter Rysslandskritiken mot Mondelez – lanserade ”granat” vid Odenplan

Publicerad 2023-09-08

Mondelez hade precis tagit sig ur stormen kring Marabou.

Då kom nästa reklamkampanj.

En ”granatattack” i centrala Stockholm.

Godisjätten Mondelez fick utstå hård kritik under sommaren för att de fortsatt har verksamhet i Ryssland. Det ledde till en omfattande bojkott av företagets produkter – där främst Marabou hamnade i skottlinjen.

Nya tag – med granat

Nu möter ett annat av Mondelez varumärken kritik efter att deras nya powerbar ”Grenade” lanserades med dunder och brak under helgen vid Odenplan i Stockholm. På bilder som cirkulerar på X, tidigare Twitter syns hur en stor kopia av den nya produkten slagit ned som en stridsspets mitt på torget vid tunnelbanan.

”De flesta av oss kan se 1 000 skäl till att inte driva den här kampanjen just nu. Grenade var blind och döva inför dem alla.”, skriver en på X.

På torsdagsmorgonen var ”granaten” plötsligt borta.

Mondelez tar inte ansvar

Mondelez International är sedan 2021 majoritetsägare i Grenade, men hälsar genom sin nordiska pressavdelning att de inte kan ta något ansvar för den kritiserade lanseringen.

”Grenade är ett eget företag med full kontroll över sin egen marknadsföring.”, skriver de i ett mejl till Aftonbladet.

”Döda barn dricker inte O’boy”

Under sommarens kritik mot Mondelez verksamhet i Ryssland slog godisjättens sverigechef Martina Flemström tillbaka i en debattartikel i Aftonbladet.

”Men samtidigt kan jag inte låta bli att undra om dessa aktörer inser hur många varor de behöver exkludera om de ska vara konsekventa. Sommarglassen, knäckemackan, den traditionsenliga julmusten och även blöjorna riskerar att försvinna.”, skrev hon bland annat

Det gav ytterligare eld åt debatten. Bland annat kommenterade den liberale politikern Joar Forssell debattartikeln.

– Jag tyckte det var hårresande. Den här vd:n beskriver hur Aladdinasken är ett älskat inslag i julfirandet och hur man dricker O’boy i skidbacken. Men det här handlar om att Ryssland lemlästar hela familjer. Så att barnen aldrig får dricka O’boy mer och familjer aldrig får fira jul med varandra igen.

Aftonbladet har sökt Grenade, de har inte återkommit.

Följ ämnen i artikeln