Snövarning mitt i julruschen: ”Kan bli besvärligt”

Publicerad 2022-12-22

Halka, modd och snörök kan ställa till det under fredagen.

Nu skickar SMHI en varning till jultrafikanterna.

– Det kan bli besvärligt, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg.

Lågtrycket som rör sig in över Nordöstra Svealand och sydligaste Gästrikland väntas ställa till problem under natten mot fredag.

SMHI har utfärdat en gul varning för halka, snömodd, dålig sikt och snörök. Den gäller från klockan 23 på torsdagskvällen till klockan sju på fredagsmorgonen.

– I det här området kan det bli upp till 10 centimeter snö och det kan ställa till med snöhalka, säger SMHI:s Sofia Söderberg.

Dagen innan julafton brukar vara en av årets mest intensiva trafikdagar och SMHI uppmanar nu de som ska ge sig ut på vägarna att vara försiktiga.

– Det kan gå långsammare, vara halka, snömodd och bli begränsad framkomlighet om man inte hinner snöröja. Det kan också bli förseningar för till exempel bussar och tågtrafik och om temperatur är nära noll grader. Det finns även risk lokalt för störningar i el och teleförsörjning.

SMHI skickar ut en varning till jultrafikanterna.

”Ta det försiktigt”

Finns det en risk att varningen förlängs över fredagen?

– Det vet vi inte. Vi följer väderläget hela tiden, men det är bra att hålla sig uppdaterad på varningsläget och även om den inte förlängs är det bra att ta det försiktigt i den södra halvan av landet, säger Sofia Söderberg och fortsätter:

– Temperaturen kommer att sjunka ner på minussidan och det kan bli besvärligt längre söderut också när regn eller blötsnö följs av minusgrader. Det finns risk för halka under hela fredagsdygnet.

Följ ämnen i artikeln