Strandhäll: Inför åldersgräns på nätporr

Publicerad 2023-02-18

Frankrike inför porrpass på nätet.

Nu vill Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor att Sverige går samma väg.

– Vi ser en problematik idag som innebär att barn har tillgång till grov våldsporr på nätet helt utan reglering, säger hon till TV4 Nyheterna.

Frankrike vill införa ett porrpass för att hindra barn från att ta del av porr på nätet. Från och med i höst kommer det att krävas en åldersverifiering via ett slags bank-id för att komma in på sajterna.

Nu vill Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor, se en liknande lagstiftning i Sverige.

– Vi ser en problematik idag som innebär att barn har tillgång till grov våldsporr på nätet helt utan reglering. Och det kryper ner i åldrarna. Studier visar att genomsnittsålder för debut på de här ganska grova porrsidorna är 12 år i Sverige idag, säger hon till TV4 Nyheterna.

Annika Strandhäll.

”En signal från samhället”

Strandhäll menar att barn riskerar att få sin bild av vad sex är från grov våldsporr – innan de själva gjort sexuell debut. Risken är de tror att sex handlar om att utsätta kvinnor för våld och förnedring och att kvinnans kropp är till för att tillfredsställa mannen, skriver hon i en debattartikel i GP.

Hon jämför regleringen med andra regleringar som vi redan har, som spelande på nätet och köp av alkohol, och menar att det idag finns teknik som kan hindra barn att komma in på sajterna.

– Det är en signal från samhället att tillgången till den här typen av grov våldsinslag det vill vi inte exponera våra barn för, säger hon.