Vulkanutbrott på Island: ”Värsta tänkbara”

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2023-12-18

Först skakade marken, sedan vaknade vulkanen.

Fiskestaden Grindavik evakuerades medan lavan sprutade mer än 100 meter upp i luften längs en cirka fyra kilometer lång korridor.

– Det ser ut som värsta tänkbara plats, sa vulkanexperten Thorvaldur Thordarson.

Efter mer än en månad av larm och höjd beredskap drabbades Reykjaneshalvön av ett vulkanutbrott strax efter klockan 22 på måndagskvällen, lokal tid.

Med våldsam kraft trängde lavan upp genom den magmatunnel som de senaste veckorna bildats i marken, norr om fiskestaden Grindavik. Sprickan är fyra kilometer lång och går från Hagafjells norra sluttning och under Stóra-Skógfell.

– Det ser ut som värsta tänkbara plats. Nu är det en gissning men de högsta plymerna är förmodligen uppåt 150 meter. Det betyder att laven rinner väldigt snabbt från kratern, sa vulkanexperten Thorvaldur Thordarson till tidningen MBL någon timme efter utbrottet.

– Det är är nära värsta tänkbara scenario. Tyvärr, fortsatte han.

Professor: Stora mängder lava

Thorvaldur Thordarson var under natten i telefonkontakt med sin kollega Valentin Troll, vulkanolog och professor vid Uppsala universitet.

– Jag delar hans bedömning. Det är stora mängder lava och den kan nu ta sig söderut mot Grindavik. Det är en hamnstad med 4 000 invånare och blomstrande fiskenäring och turism, sa han till Aftonbladet.

Helikopterbilderna visar hur lavan tränger upp.

Samtidigt uppger Pall Einarsson, professor emeritus i geofysik, att det kunde ha varit ännu värre.

– Det är inte en bra plats för ett utbrott. Av flera scenarier är det inte det värsta, men heller inte bra, säger han till Ruv.

Började med jordbävningar

Vulkanutbrottet föregicks av en serie jordbävningar som startade vid 21-tiden på måndagskvällen. Enligt Ruv hade den starkaste en magnitud på 4,2.

– Förhoppningsvis lugnar jordbävningarna ner sig nu när trycket har släppt lite, men man vet aldrig, säger Valentin Troll.

Isländska kustbevakningen skickade omedelbart upp en helikopter för att bedöma storleken på vulkanutbrottet. Strax efter 02, svensk tid, uppgav Islands meteorologiska institut Vedur att sprickan växer hela tiden och är minst fyra kilometer lång.

Samtidigt beordrade polisen en omedelbar evakuering från Grindavik.

Enligt isländska medier har lavan inledningsvis börjat rinna norrut, bort från staden. Samtidigt varnade Vedur på sin hemsida för att magman nere i marken rör sig åt sydväst och att utbrottet ”kan fortsätta i riktning mot Grindavik”.

Under den tidiga tisdagsmorgonen uppgav myndigheterna att utbrottet verkade ha avtagit i intensitet, särskilt i området närmast Grindavik. Alla vägar mot staden kommer dock vara avstängda i fler dagar, skriver tidningen MBL.

Utbrott nära Blå lagunen

Valentin Troll hade på förhand varnat för att ett utbrott skulle kunna hota Blå lagunen, Islands största turistattraktion, och det intilliggande kraftverket Svartsengi.

Hans första bedömning under natten mot tisdagen är att de inte är i omedelbar risk att nås av lavan.

– De ligger ungefär två kilometer västerut från utbrottet, sa han.

Huvudvägen i området är desto mer hotad, enligt Troll.

– Den kan nås av lavan inom några dagar. Det kan bli stora trafikproblem och i värsta fall måste man sätta in båtar i stället för att ta saker in och ut ur Grindavik. Och det är alltså redan en evakuerad stad.

Samtidigt finns det även risk för att flygtrafiken kan påverkas lokalt menar Troll.

Island, och i synnerhet halvön Reykjanes, ligger rakt över mittatlantiska ryggen där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts. Det gör att vulkanutbrott och jordbävningar är mycket vanliga.

Följ ämnen i artikeln