Förklaringen bakom Putins blodiga attack: ”Hämnd”

Publicerad 2023-12-29

Nattens attack mot Ukraina beskrivs som en av de blodigaste sedan krigsutbrottet.

En rysk hämnd efter sänkningen av fartyget Novotjerkassk, enligt experter.

– Det är uppenbart, säger tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elfving.

Jörgen Elfving.

Det ukrainska försvaret vittnar om att de aldrig sett så många inkommande robotar och raketer på radarn som inför nattens massiva attack.

Minst 30 personer bekräftats döda och över 160 har skadats när projektilerna slagit ner över hela landet. Ryssland anklagas för att ha riktat in sig på Ukrainas vatten- och energiförsörjning, men ska även ha bombat en mödravårdscentral, enligt Ukraina.

Ukrainas nattliga räd mot Krimhalvön där landstigningsfartyget Novotjerkassk totalförstördes pekas ut som förklaringen bakom den ryska attacken.

– Det är uppenbart. Ryssland blev mer eller mindre tvungna att reagera. Det här tillhör normalbilden. När Ukraina gör något med framgång, som att slå ut ett ryskt mål med symbolvärde eller annan betydelse, blir det alltid en direkt rysk respons, säger Jörgen Elfving som är militär analytiker specialiserad på Ryssland.

Även Sky News militäranalytiker Sean Bell tror att det kan röra sig om en vedergällning.

”Ryssland har nu förlorat 20 procent av sin Svarta havsflotta och Ukraina har ingen kapabel flotta, så Putin är arg över att ha förlorat ett fartyg”, skriver han.

Förstörd byggnad efter attack i staden Dnipro.

”Lite gott och blandat”

Enligt Kiyv Independent har Ryssland under natten avfyrat ballistiska robotar, kryssningsrobotar och drönare till ett värde av över tolv miljarder kronor.

– Tittar man på de insatser som gjorts är det lite gott och blandat. Det är drönare och sedan har man använt hypersoniska kinzjal-robotar bland annat. Det är kostsamt, säger Jörgen Elfving.

FN:s säkerhetsråd meddelar på fredagskvällen att man kallar till ett extrainsatt möte efter nattens robotattack.

President Volodymyr Zelenskyj har samtidigt begett sig till frontlinjen för att möte sina styrkor.

”Brukar lugna ner sig”

”Jag tackade personligen soldaterna. Vi gick igenom försvarssituationen och våra truppers viktigaste behov med befälhavarna”, skriver han på X.

Jörgen Elfving tror inte att attacken betyder att Ryssland kommer att trappa upp anfallskriget mot Ukraina ytterligare.

– Om man ska se till vad som skett tidigare så har det brukat lugna ner sig efter den ryska responsen på något Ukraina gjort. Frekvensen av attacker med insatta drönare minskar, men det är något som pågår kontinuerligt.

Räddningsarbetare på plats vid lägenhetsbyggnad i Odessa.

Följ ämnen i artikeln