Regeringen: Ska bli lättare att vräka kriminella

Ruben Grive

Publicerad 2024-02-22

Regeringen meddelar sina nya åtgärder för att lättare vräka hyresgäster som begår brott i sina lägenheter. ”Det är ett problem som angår oss alla”, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Regeringen höll under torsdagen en pressträff om åtgärder för att enklare vräka kriminella hyresgäster från sina boenden.

Läget är utomordentligt allvarligt när det gäller brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

– Det dödliga skjutandet har tredubblats över tio år – förra året hade Sverige nio gånger fler dödsskjutningar än Norge, Danmark och Finland tillsammans.

Regeringens plan för att slå mot det grova våldet innebär att strypa den kriminella ekonomin och förhindra rekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen.

– För att lyckas med bekämpningen måste hela samhället mobiliseras, fortsätter Strömmer.

Allvarlig brist på säkerhet

Med på pressträffen var infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Han betonar också det allvarliga läget och bristen på säkerhet för svenskar i deras vardagliga liv.

– Barn släpps kanske inte ut på lekplatsen av oro för vad som kan hända. Så kan vi inte ha det i Sverige, en lekplats ska inte vara en brottsplats.

Sverige är i en situation där mer än en fjärdedel av befolkningen uppger att de känner sig otrygga i sina bostadsområden, och varannan person som bor i ett utsatt område känner otrygghet i dag, säger Andreas Carlson.

Det handlar om brott som skjutningar, sprängningar, öppen narkotikaförsäljning som i stor utsträckning bidrar till en osäker miljö, fortsätter Carlson.

Skärpa hyresrättsliga regler

För att komma tillrätta med problemen vill regeringen därför skärpa de hyresrättsliga reglerna, och införa möjligheten att säga upp hyresgäster som begår brott.

I och med åtgärderna i dessa fall kommer det enklare kunna leda till grund för vräkning, enligt Andreas Carlson.

– Sådana brott kan vara förvaring av vapen och narkotika i bostaden.

I utredningen föreslogs att lagen ska vara klar till 1 januari 2025. Regeringens målsättning är dock att förslaget ska träda i kraft redan i slutet av maj i år.

Regeringen höll pressträff under torsdagen.

Följ ämnen i artikeln