Putin bildar skola för auktoritära ledare

Så har det vi redan visste bekräftats av det ryska valresultatet.

Vladimir Putin sitter kvar i sex år till efter ännu en jordskredsseger.

Det våras för auktoritära ledare och Putin är den som bildat skola för dem alla.

Enda smolken i glädjebägaren var att valdeltagandet ser ut att hamna någonstans runt 60 procent. Betydligt sämre än de 70 procent Putin hoppats. Men eftersom han fått över 70 procent av rösterna kan han ändå hävda att han är en legitim president.

Vladimir Putin är ingen traditionell diktator. Gång på gång har en klar majoritet av det ryska folket valt honom. Visserligen har valen i Ryssland blivit allt mindre demokratiska men likafullt verkar en klar majoritet av det ryska folket föredra Putin som sin ledare.

Den före detta KGB-agenten har på ett skickligt sätt använt demokratin för att komma till makten och sedan bit för bit monterat ned den.

Undan för undan har han avskaffat alternativa maktcentra som i en normal demokrati fungerar som kontrollstationer gentemot makten.

Förbjöds ställa upp

Det ryska parlamentet är numera en församling som per automatik godkänner allting Putin kräver. Han har total kontroll. Domstolarna dömer som Kreml vill, exempelvis dömdes oppositionens främste kandidat Alexei Navalny till fängelse och förbjöds ställa upp i valet.

Ryska medier som efter Sovjetunionens fall upplevde en period av verklig frihet är numera med få undantag i Putins händer. Han kontrollerar alla stora tv-kanaler. Faktum är att medierna i Ryssland var mer fria under Michail Gorbatjovs så kallade glasnost under Sovjetunionens sista år än vad de är i dag.

Ändå är merparten av ryssarna nöjda eller liknöjda.
Deras kontrakt med Putin går ut på att han får fria händer att styra mot att han levererar ekonomiskt välstånd och återupprättar den forna stormaktens stolthet. Båda dessa mål har han lyckats med under en rad av år även om ekonomin börjat svikta på sistone.

Högsta betyg

Putin har varit så framgångsrik att hans recept kopierats av andra ledare.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tagit examen med högsta betyg i Putins auktoritära skola.

När han kom till makten 2002 betraktades han av EU som demokratins frälsare i Turkiet. Men till slut tröttnade Erdogan på demokratins begränsningar. Han visste ju bäst och ville bestämma allt själv.

Sedan 2013 har han långsamt men målmedvetet monterat ned demokratin i Turkiet och ersatt den med den starke mannens auktoritära styre där oppositionen förses med allt kraftigare tvångströjor.

Inte konstigt att Putin och Erdogan kommer så bra överens trots att Erdogan för några år sedan hade fräckheten att skjuta ner ett ryskt stridsflyg som flög in över turkiskt territorium.

Trump elev till Putin

Precis som Putin kallar Erdogan alla som har en annan åsikt för terrorister.

Donald Trump är en mer överraskande Putin-elev. Han lyckades bli president tack vare ett märkligt valsystem där inte den som vinner flest röster segrar. Skillnaden är att USA i motsats till Ryssland och Turkiet varit en stabil demokrati i årtionden.

Nu ägnar Trump sin kraft åt att undergräva de demokratiska institutioner som tjänat USA så väl och gjort det till ett föregångsland i mångas ögon. Han beskyller media för att sprida falska nyheter när den störste lögnaren av alla är han själv.

Trumps ledarstil ligger väldigt nära Putins och Erdogan. Den amerikanske presidenten verkar trivas mycket bra i auktoritära ledares sällskap medan han är mycket mer obekväm när han ska umgås med sina allierade från västvärlden som Angela Merkel och Theresa May.

Beundrar Putin

Kinas Xi Jinping såg nyligen till att den begränsning som fanns i den kinesiska grundlagen om två mandatperioder för en president togs bort. Han kan nu sitta på livstid så länge han kontrollerar kommunistpartiet. Xi Jinping var diktator från början men har kraftigt utökat sin makt och startat en personkult runt sig själv som påminner om den kring Mao Zedong.

Frågan är vad som händer med demokratin i världen när stormakterna styrs av auktoritära ledare med förakt för pressfrihet och mänskliga rättigheter.

Vi ser redan hur delar av Europa faller in i samma mönster. Viktor Orban i Ungern går i Putins skola liksom Polens starke man Jaroslav Kaczynski. I Italien kan vi få en regerring av populister och fascister. I Österrike har högerpopulistiska FPÖ kommit i regeringsställning och fått bland annat utrikesministerposten.

Gemensamt för dem alla är den beundran och respekt de uttrycker för Vladimir Putin.