HD sätter gräns mellan rån och grovt rån

TT

Publicerad 2018-10-10

Högsta domstolen. Arkivbild

Två män tog sig in i en tobaksbutik, hotade och misshandlade ägaren med en startpistol samt stal för en mindre summa pengar. Det handlade det visserligen om allvarligt våld och allvarliga hot, men våldet var inte livsfarligt eller livshotande och bland annat därför ska brottet bedömas som ett rån av normalgraden. Det konstaterar Högsta domstolen, som därför ändrar hovrättens dom där en av männen dömdes till fem års fängelse för grovt rån. Nu blir påföljden i stället fyra års fängelse.

HD har även prövat ett fall där fyra män trängde sig in i en guldsmedsbutik och med skarpladdat vapen och kniv rånade butiken på smycken för "ett betydande värde". Rånet var i viss mån planerat, enligt domstolen. I det fallet bedömer HD att det var ett grovt rån och dömer en av männen i fallet till fängelse i fem år och sex månader för detta samt viss annan brottslighet i samband med rånet.

Straffskalan för bland annat grovt rån har nyligen ändrats och dessa domar ger vägledning till domstolarna kring gränsdragningen mellan rån och grovt rån.