Imamen i Malmö: ”Vi kommer ha extra säkerhet”

Publicerad 2019-03-15

Roland Vishkurti, imam vid Islamic center i Malmö.

Efter terrordådet mot två moskéer i Nya Zeeland där minst 49 personer mördades kommer polisen att åka förbi moskén i Malmö under fredagsbönerna.

– Vi kommer att ha extra personal för att ha koll på vilka det är som besöker moskén, säger Roland Vishkurti, imam vid Islamic center i Malmö.

Minst 49 personer är döda efter terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland och många skadade människor vårdas på sjukhus. Attacken inträffade under fredagseftermiddagen, lokal tid, då flera hundra muslimer var i moskéerna för att be fredagsbönen när gärningsmannen slog till.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern sa vid en presskonferens att dådet var ”ett välplanerat terrordåd”.

Polisen utför en nykterhetskontroll utanför Malmös moské.

– Vad som hänt här är ett extraordinärt våldsdåd som saknar motstycke, sa Jacinda Ardern.

Extra säkerhet under fredagsbönerna

Terrordådet har påverkat muslimer långt utanför landets gränser och inför dagens fredagsbön har Malmö Islamic center tagit till säkerhetsåtgärder.

– Vi kommer ha extra säkerhet, polispatruller kommer att åka förbi i samband med bönerna och vi kommer ha personal på plats för att ha koll på vilka som besöker oss, säger Roland Vishkurti.

Imamen fördömer våldshandlingarna och han säger att dådet till viss del kommer att påverka bönerna.

– Det här är hemskt och det är viktigt att vi fortsätter att kämpa mot alla former av terrorism. Under bönen kommer vi be för de som har drabbats och vi ska visa vår respekt för de avlidna och sårade, säger han.

– Det bästa vi kan göra för våra medlemmar är att lugna dem, som behöver det och be för allas bästa.