Bortglömda äldre mår psykiskt dåligt

TT Det är viktigt att få prata med någon och det är inte alltid att vården räcker till. Då finns det olika telefonjourer man kan vända sig till.

Publicerad 2018-10-04

Många äldre lider av psykisk ohälsa, visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Arkivbild.

De existensiella frågorna smyger sig på. Samhället har gjort dig osynlig och barnen har aldrig tid.

Psykisk ohälsa är vanligare bland personer över 65 och nästan var tredje har vårdats för psykisk sjukdom eller fått läkemedel mot det, visar en rapport.

– Det förvånar mig inte alls, det finns oerhört många äldre som mår dåligt, säger psykologen Kerstin Wilhelmsson när hon får ta del av resultaten.

Socialstyrelsens rapport visar att andelen äldre som lider av psykiska problem är dubbelt så stor, jämfört med resten av den vuxna befolkningen. 2016 hade 34 procent av alla över 65 år vårdats för psykisk sjukdom eller använt psykofarmaka.

Hälsan försämras

Ensamhet och isolering som leder till nedstämdhet och ångest är en av de främsta anledningarna till att äldre mår dåligt, enligt Wilhelmsson. Hon arbetar på äldrepsykiatriska mottagningen i Mölndal och möter dagligen personer som känner sig bortglömda av samhället och av barnen.

– Man har inte lika många distraktioner och relationer som yngre har, och dessutom har många varit med om en hel del förluster: både förluster av anhöriga men också av hälsa och vitalitet, säger hon.

Samtidigt gör samhällets "ungdomskultur" att många äldre känner sig bortglömda. För både i medierna och i samhällsdebatten är det oftast de unga som har ordet.

– Man har ingen förebild, känner sig osynlig och förlorar sin identitet. Samhället ser en bara "som en gammal person", som om det skulle vara en homogen grupp, säger Wilhelmsson.

Reflekterar kring livet

Många som kommer till mottagningen i Mölndal grubblar även på existensiella frågor, då många ser tillbaka på sina liv och reflekterar kring hur det blev.

– Allt det man varit med om kommer i kapp en, även den insikten kan göra att man känner sig nedstämd, säger Wilhelmsson.

Om man märker att en äldre person börjar isolera sig, inte vill hänga med på aktiviteter och kanske äter och sover sämre, kan det vara varningssignaler på att personen behöver hjälp, säger Kerstin Wilhelmsson.

TT: Och om man är äldre och känner sig nere, vad kan man själv göra?

– Sök hjälp på en gång. Sedan är det viktigt att vara aktiv och vårda sina relationer. Sociala nätverk är väldigt skyddande långt upp i åren.