Guterres tror på framsteg kring Syrien

TT TT

Publicerad 2018-04-23

Sverige i säkerhetsrådet, FN-reformer samt konflikten i Syrien.

Det har statsminister Stefan Löfven (S) och FN:s generalsekreterare António Guterres diskuterat under ett möte på Kungliga biblioteket.

– Vi måste hitta sätt att ställa ansvariga till svars för brott mot internationell lag genom användandet av kemiska vapen, säger Guterres.

Följ ämnen
Ryssland

Guterres har deltagit i säkerhetsrådets informella arbetsmöte som hölls i skånska Backåkra i helgen. Konkret ledde det fram till ett gemensamt uttalande från medlemsländerna, en uttalad ambition att återgå till en dialog om Syrienkriget.

Mötet mellan Löfven och Guterres på Kungliga biblioteket i Stockholm handlade också om utvecklingen i Syrien.

– Mardrömmen i Syrien har fortsatt i över sju år. Det kastar en mörk skugga över världssamfundet. Inget land kan lösa det ensamt, vi behöver ett FN-lett arbete, säger Stefan Löfven vid en gemensam presskonferens med Guterres.

– FN behöver vara starkt och effektivt. Vi har i dag talat om behovet av reformer och Sverige stödjer generalsekreterarens förslag tekniskt, politiskt och finansiellt.

Guterres beskriver Sverige som en viktig allierad i FN. Helgens diskussioner på den skånska landsbygden tror han kommer att möjliggöra steg framåt kring arbetet med Syrienkonflikten.

– Tyvärr har säkerhetsrådet inte varit enigt kring Syrien. Men jag hoppas att vi kan komma framåt nu. Det finns en enighet kring att det behövs en politisk, och inte en militär, lösning, säger Guterres.

– Vi behöver humanitär tillgång till hela det syriska territoriet och vi måste också hitta sätt att ställa ansvariga till svars för brott mot internationell lag genom användandet av kemiska vapen.

Mötet med Löfven sätter punkt för generalsekreterarens Sverigebesök.