Dödssiffrorna stiger i Makedonien

Publicerad 2015-05-10

Åtta poliser har dödats i staden Kumanovo sedan våldsamma eldstrider utbröt igår.

Även 14 personer ur vad som beskrivs som en ”beväpnad grupp” dog.

– Inga civila har dött, säger Ivo Kotevski vid makedonska inrikesministeriet.

Totalt åtta poliser har dödats i Kumanovo i Makedonien sedan våldsamma eldstrider utbröt i går i staden, rapporterar Reuters. Ytterligare 37 ska ha skadats och tjugotal motståndare har tagits till fånga. Även 14 personer ur vad som beskrivs som en ”beväpnad grupp” dog.

Ivo Kotevski, talesperson vid inrikesministeriet, säger under söndagen att det inte finns några uppgifter om civila dödsoffer, enligt Reuters.

Myndigheterna fick information under lördagsmorgonen om att en beväpnad terroristgrupp skulle ha mobiliserat i ett område i staden, där det mest bor etniska albaner, och planerade att utföra flera terroristattentat.

Attackerad av granater

Under gårdagen blev polis och militär beskjuten av krypskyttar och automateld, samt attackerad av granater.

På bilder kunde man se hur invånare förtvivlat sökte skydd.

Insatsen pågick under stora delar av lördagen. Tungt beväpnad polis sökte igenom alla byggnader i det belägrade området.

– Fältaktivitet pågår. Det är ett specifikt och avgränsat område med trånga gränder och många byggnader som ska genomsökas vilket innebär en ytterligare risk för polisen, sa Ivo Kotevski under lördagen, enligt makedonska tidningar.

Senare på kvällen uppger Ivo Kotevski att insatsen i princip är över.

– Terrorgrupperingen är som utgjorde hotet är till fullo eliminerad, säger Ivo Kotevski enligt AFP.

Som också uppgav att gruppen bestod av bland annat internationellt efterlysta personer som bedöms som ”mycket farliga”. Kotevski säger också att gruppen främst bestått av makedonska medborgare men också fem personer hemmahörande i Kosovo och en från Albanien, uppger AFP.

Två nationella sorgedagar har utlysts i Makedonien efter händelsen.

Skakats av oroligheter

Landet har den senare tiden skakats av interna oroligheter och regeringen anklagas av oppositionen för att ha misskött styret, skriver Reuters.

Förra månaden tog ett 40-tal albaner från Kosovo över en makedonsk polisstation i byn Gosince och krävde ett erkännande av en albansk stat i Makedonien, rapporterar Reuters.

Internationella observatörer befarar att politiker från regeringställning och oppositionen nu kan försöka använda sig av etniska motsättningar för att främja sin sak, skriver Reuters.

Före detta utrikesminister Carl Bildt (M) kommenterar situationen i Makedonien på Twitter och manar till lugn:

”Alla i regionen är ansvariga för att lugna ner situationen” skriver han.

Följ ämnen i artikeln