M vill återinföra omstridd metod

Uppdaterad 2015-11-06 | Publicerad 2015-10-29

Moderaterna vill skärpa ålderskontrollen av asylsökande ensamkommande barn.

Men den medicinska åldersbedömningen är starkt kritiserad av läkarkåren.

– Metoderna är inte tillräckligt bra, säger barnläkaren Anders Hjern.

Medicinsk åldersbedömning av ensamkommande barn har kritiserats hårt av läkare, och Migrationsverket har slutat använda metoden i asylärenden. Nu kräver Moderaterna att myndigheten ändrar sig.

– Vi har nu en ohållbar situation vad gäller ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige, och vi tror att det i tider av stora prövningar som vi behöver ordning och reda i systemet. Vi behöver också säkra att resurser som ska gå till barn också ska gå till barn. Nu vill vi att regeringen tar ett initiativ för att samla de olika aktörerna för att kunna återupprätta de medicinska åldersbedömningar som har gjorts tidigare, säger Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson, till SVT Nyheter.

Undermåliga metoder

För Aftonbladet uppger professorn och barnläkaren Anders Hjern att de medicinska metoder som använts – i huvudsak röntgen av handleder och tänder – är undermåliga.

– De har inte den precision som man har rätt att kräva. Metoderna är inte tillräckligt bra. Problemet är att Migrationsverket sedan över tio år tillbaka använt framför allt tandröntgen men i viss mån även handledsröntgen som en objektiv sanning på hur gamla ungdomar är. Man tar inte i i beaktning den stora osäkerhet som finns, säger han.

I början av september beslutade Migrationsverket att ändra sin praxis. I stället för att själva initiera en medicinsk bedömning ligger ansvaret numera hos den asylsökande.

– Det har varit svårt att genomföra fullständiga undersökningar eftersom läkarkåren, tandläkarna och strålskyddsinstitutet inte accepterar de riktlinjer som finns eftersom det läggs så stor vikt vid röntgenundersökningarna, säger Hjern.

Migrationsministern öppnar för att möta M-kravet

Åldersbedömningen görs för att avgöra vilket stöd som kan erbjudas. Som ett möjligt alternativ pekar Anders Hjern på Storbritannien som i stället för röntgenundersökningar valt att genomföra en psykosocial bedömning, som bland annat går ut på intervjuer och observation av de asylsökande.

– Utifrån det diskuterar man sig fram till en rimlig ålder om den sökande inte kan styrka sin ålder med dokument. Det är ingenting som säger att den bedömningen är mer exakt i kronologisk mening men poängen är att den kan vara bättre för att avgöra vilka behov de sökande kan ha, säger Anders Hjern.

Via sin pressekreterare uppger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) för SVT att han också är öppen för att se över om det går att utöka användningen av en medicinsk åldersbedömning, i så fall inom ramen för migrationsöverenskommelsen mellan regeringspartierna och allianspartierna.

TT
Christoffer Nilsson