Varning: Här drar snön in

Publicerad 2015-11-21

Klass 1-varning utfärdad över södra Sverige

En klass 1-varning är utfärdad över södra Sverige.

– Snöblandat regn kommer in söderifrån över Skåne, säger meteorolog Daniel Fredriksson på Storm.

Ovädret fortsätter sen norrut mot Blekinge och Småland.

I Norrland ligger snön redan.

Nu sjunker temperaturen också i söder - i eftermiddag faller de första flingorna över Skåne när temperaturen sjunker. Och det finns all anledning att se till att vinterdäcken sitter på bilen.

Inget kaos

En klass 1-varning är utfärdad.

– Lågtrycket kommer in över Österlen och rör sig sen sakta norrut mot Småland under kvällen och natten, säger meteorolog Daniel Fredriksson på väderinstitutet Storm.

Men något snökaos väntas inte.

– Det är alltid känsligt med första snön då folk inte är beredda. Men det kommer inte att bli flera decimeter snö. Däremot kan det bli större risk för halka, säger Daniel Fredriksson.

Upp mot sju grader

Det blir också friska vindar, som ökar till kuling i morgon.

Snön blir inte långvarig i de södra delarna av landet.

På tisdag återvänder plusgraderna, det kan bli upp mot sju grader varmt.

– Då kommer det in mild luft västerifrån, men vi får se om prognosen håller, säger Daniel Fredriksson.

I mitten av nästa vecka blir det en hel del blåst och hårda vindar, framför allt längs de södra kuststräckorna.

Och i Götaland och Svealands inland kommer snön.

– Då kan det också bli halka, säger Daniel Fredriksson.

”Rejält blåsigt”

I Norrland har vintern redan parkerat, med ett täcke av kyla och snö. Det är också där vädret är mest stabilt, tack vare en rejäl högtrycksrygg.

– Det blir gott om minusgrader och eventuell nederbörd lär komma i form av snö, säger Daniel Fredriksson.

Han skickar också med en varning:

– Det ser ut att bli rejält blåsigt i mitten av nästa vecka, säger han.

Så blir vädret - där du bor

KIRUNA

I helgen sjunker temperaturen ner mot 16 minusgrader, med måttliga till friska vindar. I morgon kväll sjunker temperaturen till som lägst minus 24 grader. På tisdag blir det mildare, med runt 5 minusgrader.

ÖSTERSUND

Temperaturerna under helgen blir som lägst sju minusgrader. I början av nästa vecka blir det mildare, temperaturen hamnar runt nollan - med risk för snöblandat regn på tisdag.

SUNDSVALL

Under helgen blir det minus sex grader som lägst. I kväll och i natt väntas snöfall med friska till hårda vindar. Framåt tisdag blir det mildare med temperaturer runt nollan.

GÄVLE

Temperaturen ligger under helgen på minus sex grader som lägst. På tisdag blir det något mildare med temperaturer på upp till fyra plusgrader.

KARLSTAD

Under lördagen blir det som lägst tre minusgrader, i morgon ingen större skillnad temperaturmässigt - men soligt. I början av veckan blir det mildare med temperaturer runt noll.

STOCKHOLM

Soligt och fint i dag och i morgon och temperaturer strax under nollan. På måndag sjunker temperaturen till minus tre - för att stiga till fem plusgrader på tisdag.

LINKÖPING

Under helgen ligger temperaturen stadigt under nollan. I början av nästa vecka stiger temperaturen igen och det kan bli upp emot fem plusgrader.

GÖTEBORG

Nollgradigt till ett par tre minusgrader under helgen. På måndag ökar temperaturen igen, till fyra grader. På tisdag kan vi se temperaturer på upp till åtta plusgrader.

HALMSTAD

Temperaturer kring noll. I morgon väntas snöblandat regn, men på måndag blir det soligt med temperaturer på minus fyra. På tisdag stiger kvicksilvret till sju plusgrader.

VÄXJÖ

Temperaturen håller sig under helgen under nollan. Under natten mot söndag är det risk för snö. På måndag tittar solen fram, men temperaturen håller sig runt tre-fyra minusgrader

KALMAR

Upp till fyra plusgrader i dag och i morgon, med risk för regn. På måndag sjunker temperaturen under nollan, men det blir soligt. På tisdag stiger temperaturen till som mest sju plusgrader.

KRISTIANSTAD

Risk för snöblandat regn i eftermiddag och i kväll, som väntas fortsätta till i morgon kväll. På måndag blir det soligt, men temperaturen sjunker - som mest ner till nio minusgrader.

MALMÖ

Risk för snöblandat regn i dag och i morgon. På måndag blir det soligt, temperaturen sjunker ner mot fyra minusgrader. På tisdag blir det mildare med temperaturer på upp till sju plusgrader.

YSTAD

Milt i dag med risk för ett lätt regn, i morgon kan det komma snöblandat regn med friska vindar. På måndag sjunker temperaturen nedåt till fem minusgrader, för att dagen efter stiga till sex plusgrader.

Källa: Storm