Villabrand i Fagered efter blixtnedslag

Uppdaterad 2018-07-29 | Publicerad 2018-07-28

En storbrand har rasat i en villa i Fagered under lördagen.

I samma område drog ett blixtbälte förbi under eftermiddagen och minst två ytterligare bränder ska ha startat.

– Det tycks vara åskan som orsakat huvuddelen av det här, säger Arvid Samuelsson, brandingenjör vid räddningstjänsten Halland.

Larmet om en villabrand i Fagered i Halland inkom till räddningstjänsten vid klockan 14.45 under lördagen. Vid 17-tiden var branden under kontroll.

– Vi kan bekräfta att även om skadorna är stora har vi den under kontroll, säger Arvid Samuelsson, brandingenjör vid räddningstjänsten i Halland.

Ett åskband drog in över området mellan Ullared, Älvsered och upp mot Kungsätter under eftermiddagen och branden i villan tros ha orsakats av ett blixtnedslag.

– Vad vi tror är det åskan som är orsaken, säger Arvid Samuelsson.

Flera bränder i samma område

Efter villabranden ska räddningstjänsten ha fått in larm om att flera bränder blossat upp i samma område.

– Vi har successivt därifrån fram till 16.15 fått in totalt fyra larm i samma område. Det är ett område där det passerat ett åskband och det tycks vara åskan som orsakat huvuddelen av det här, säger Arvid Samuelsson.

Vid 17-tiden ska tre av bränderna i området fortfarande vara aktiva, däribland villabranden i Fagered.

– Det är både bränder i byggnad, en i någon form av uthus, och sedan en ren skogsbrand ute i terrängen. Den är begränsad till en ganska liten omfattning trots allt, säger Arvid Samuelsson.

Åskbandet har inte passerat

Trots att räddningstjänsten i nuläget bedöms ha kontroll över de bränder som uppstått befarar de att blixten kan slå ned igen och starta nya bränder.

– Vad vi kan se och kan bedöma har åskbandet inte passerat fullt ut ännu utan det fortsätter komma sydost ifrån och passerar det här området nordväst, säger Samuelsson, och fortsätter:

– Spridningsrisken i skog och mark är ju hög med tanke på torkan, det lilla regnet som kommit idag gör ingen avgörande skillnad.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med bränderna.

Följ ämnen i artikeln