Trump på väg att kapitulera för talibanerna

President Trump är på väg att kapitulera för talibanerna i Afghanistan.

Han vill ut så gärna och så snabbt att han är beredd att nöja sig med en uppgörelse som hjälpligt kan rädda ansiktet på USA men som inte ger några garantier för att inte landet åter blir en bas för terrorattacker mot västvärlden.

Så tolkar jag uppgifterna att USA nått ett ramavtal med talibanerna, samma rörelse som USA gick till krig för att störta efter terrorattackerna i USA 2001.

Ännu finns ingen färdig fredsuppgörelse men att Trumps administration redan går ut och säger att man enats indikerar att en uppgörelse ligger relativt nära i tiden.

Donald Trump.

Hela processen tyder på att Trump har bråttom att uppfylla sitt vallöfte och dra bort de amerikanska trupperna från det krigshärjade landet där i princip ingen fred har rått sedan Sovjetunionen invaderade 1979.

För bara en månad sedan beordrade Trump hemtagandet av hälften av de 14 000 amerikanska soldaterna i Afghanistan. En klar signal till talibanerna att deras förhandlingsläge är utsökt.

Struntar i landet

Ett annat tecken i samma riktning är att USA gått med på talibanernas krav att utesluta den afghanska regeringen från förhandlingarna. Tydligare än så kan det inte sägas att Trump struntar fullständigt i hur det går för Afghanistan och dess USA-stödda regering så länge han kan dra tillbaka sina soldater utan att det ser ut som USA försvinner med svansen mellan benen.

USA startade kriget mot Afghanistan hösten 2001 efter att man slagit fast att det var al-Qaida och dess ledare Usama bin Laden som låg bakom terrorattackerna den 11 september och att talibanerna gett honom en fristad.

USA:s mål var att störta talibanerna, gripa bin Laden och förhindra att Afghanistan återigen skulle bli en fristad för terrorister som vill skada västvärlden.

Talibanerna störtades visserligen men besegrades aldrig definitivt. Istället slickade talibanerna sina sår och har efter det åter växt i styrka. I dag kontrollerar man i runda slängar halva Afghanistan. Den dag de amerikanska och andra utländska trupperna dras tillbaka är risken överhängande att talibanerna åter marscherar mot Kabul och tar över makten.

Förmodligen har det sjunkit undan från omvärldens medvetande men talibanregimen 1996-2001 var en föregångare till det islamistiska skräckstyre som Islamiska staten etablerade i sitt självutropade kalifat i Syrien och Irak. Piskstraff rådde för otrogna kvinnor. Musik och tv var förbjudna. Strikta sharialagar tillämpades. Flickor fick inte gå i skolan.

Ofantliga summor

Världen har plöjt ner ofantliga summor i bistånd för att försöka få landet på fötter. Flickor får åter gå i skolan. Kvinnor kan arbeta och få högre utbildning.

USA har lagt ner miljardbelopp på att träna och utrusta den afghanska armén.

Allt detta förgäves om talibanerna åter tillåts ta makten.
Det ligger nära till hands att dra paralleller med slutskedet av Vietnamkriget då USA gick med på en fredsuppgörelse trots att man visste att deras stödregim i dåvarande Sydvietnam inte skulle ha en chans mot kommunisterna i norr.

Frågan är givetvis också vad som händer med terrorläget. Kommer talibanerna och ett dussin andra terrorgrupper som opererar i det bergiga och ottillgängliga landet att åter förvandla Afghanistan till en bas för terroroperationer mot USA och övriga västvärlden?

Misslyckat krig

Även om ett fredsavtal skulle innehålla garantier från talibanerna att inte åter låta landet bli en fristad för terrorister så är de i praktiken värdelösa eftersom USA och västvärlden när trupperna en gång dragits tillbaka inte har några möjligheter att se till att garantierna efterlevs. Med mindre än att man åter startar krig mot talibanerna.

Samtliga amerikanska presidenter har misslyckats totalt med sin krigföring i Afghanistan. George W Bush som startade det och Barack Obama som lovade att avsluta det.

Möjligen kan Trump bli den som lyckas avsluta kriget men det ser i så fall ut att vara till priset av att vara den som möjliggör för talibanerna att göra comeback.