Förrymd jättefjäril i Gamla stan: ”Jävligt märkligt”

Uppdaterad 2022-08-22 | Publicerad 2022-08-21

En ståtlig atlasspinnare, en av världens största fjärilar, var på vift i Stockholm på söndagen.

Den satt på en husvägg i Gamla stan – och väckte stor uppståndelse.

– Den var helt overklig, säger Johan Palmgren.

Atlasspinnare är en av världens största fjärilsarter med en vingbredd på omkring 25 centimeter.

Vanligtvis lever de i Sydostasien, men på söndagen dök en individ upp på betydligt nordliga breddgrader – nämligen i Stockholm.

Den satt och visade upp sina färgglada vingar på en husvägg i Gamla stan.

Någon lade upp den märkliga upptäckten i en Facebook-grupp för boende i området. Johan Palmgren blev genast intresserad och begav sig mot platsen tillsammans med sin son Kalle.

– Vi tänkte att det kanske var ett skämt, men vi gick ändå för att kolla. Så var vi helt själva när vi kom dit och den var på samma plats som var angivet, säger han.

Atlasspinnaren satt och visade upp sina färgglada vingar på en husvägg i Gamla stan

Tog den till Fjärilshuset

Sedan strömmade till fler personer som ville få en glimt av jättefjärilen.

– Vi var tvungna att inspektera den ganska länge för att verkligen förstå att den var på riktigt. Den var helt overklig, liksom. Men sen rörde den lite på sig och den hade lite päls och lite antenner. Så det var tydligt att det var en levande varelse, säger han.

– Det gick lite turistgrupper förbi också, så vi ställde oss som en mänsklig sköld mot dem. Det är en ganska trång gränd, så vi såg till att den hade det bra

Johan Palmgren och Kalle Ginner.

Den satt kvar på samma plats under hela tiden. Till slut beslutade sig gruppen för att ta fjärilen till Fjärilshuset i Haga. Ett av paren hämtade en kartong, fångade den och gav sig iväg.

Mikael Odell, som driver Fjärilshuset, blir chockad när han får höra om upptäckten.

– Nähä?! Det har jag aldrig varit med om. Det var spännande och jävligt märkligt, säger han.

Mikael Odell som driver Fjärilshuset.

”Enda förklaringen”

Den troligaste förklaringen till att Atlasspinnaren dykt upp i Gamla stan är att en besökare fört den ut från Fjärilshuset, enligt Mikael Odell.

– Vi har massor av slussar, nät och säkerhetsanordningar. Det kan inte finnas en annan förklaring. De kan ha 25–30 centimeter mellan vingarna. Det är som en stor pippifågel – den kommer inte ut bara sådär.

Atlasspinnaren är heller inte möjlig att ha som husdjur, säger Mikael Odell. Det krävs ett tillstånd för att äga arten, vilket Fjärilshuset har.

Hur tror du att den trivdes på Stockholms gator?

– Det är svårt att intervjua en fjäril. Det var säkerligen en hisnande upplevelse. Vi får se det som något positivt. När den kommer tillbaka kan den kanske berätta för sina vänner hur vackert det är i Stockholm jämfört med hemma i Sydostasien, säger han.

Atlasspinnare är en av världens största fjärilsarter

Följ ämnen i artikeln