Trump ger humanitär hjälp – och skickar vapen

Med ena handen ger USA humanitär hjälp för att rädda liv i Jemen.

Med den andra fortsätter Trump att leverera vapen som dödar samma människor.

Medan presidenten gör allt för att få slut på kriget i Afghanistan vägrar han avsluta det i Jemen.

USA:s president uppvisar onekligen ett kluvet beteende.

När han i går la in sitt veto mot kongressens beslut att avsluta det amerikanska militära engagemanget i Jemen så var det väntat men ändå med en obegriplig logik.

Trump kallar kriget i Afghanistan för meningslöst och onödigt. USA förhandlar som bäst med talibanerna om ett fredsavtal och ju mer Trump visar att han vill ut därifrån desto mindre tycker talibanerna att de behöver kompromissa.

För Trump verkar det inte spela någon roll att en trolig följd av ett amerikanskt tillbakadragande blir att talibanerna åter tar makten med sin stränga variant av islamistiskt styre, inte helt olikt det Islamiska staten bedrev i sitt kalifat innan det besegrades.

USA invaderade Afghanistan hösten 2001 som svar på terrorattackerna i USA och för att förhindra att landet skulle fortsätta vara en bas för attacker mot västvärlden. Med talibanerna tillbaka vid rodret finns givetvis risken att Afghanistan ännu en gång blir en bas för planering av terrordåd mot USA och Europa.

Iran akut hot

Men Trump har lovat sina väljare att avsluta kriget och verkar fast besluten att göra det innan valrörelsen drar igång på allvar in presidentvalet 2020.

I Jemen är läget ett annat. Där gäller uppenbarligen inte Trumps devis att ”stora nationer deltar inte i ändlösa krig.”

USA är inte direkt inblandat i kriget med stridande trupper. Men man stöttar Saudiarabien med vapen och logistiskt stöd, exempelvis spaning efter tänkbara bombmål.

Trump motiv till att vägra upphöra med hjälpen är främst två.

Nummer ett: USA:s verkliga fiende i Jemen är inte houthirebellerna utan Iran. Trumps utrikespolitik har präglats av en demonisering av Iran som den farligaste av alla nationer. Ett land vars islamistiska styre utgör ett akut hot mot USA och mot sina grannar i Mellanöstern. Ett land som presidenten är övertygad om försöker skaffa sig kärnvapen och sponsrar terrorism riktad mot västvärlden.

Skäl två: Trump har redan från början satsat hårt på att bli nära vän med Saudiarabiens de facto-ledare, kronprins Muhammed bin Salman. Dels för att Iran är även saudiernas främste fiende. Dels för att kronprinsen är en viktig spelare för att få med sig övriga arabvärlden på att godkänna en av Trump frammäklad fred mellan Israel och palestinierna.

Mer lidande och död

Men det blir onekligen lite konstigt när presidenten verkar vara beredd att släppa fram talibanerna, som på många sätt är värre än Iran medan han samtidigt vägrar bidra med att få ett slut på den värsta humanitära krisen i världen just nu, kriget i Jemen.

Det blir ännu märkligare när man betänker att USA förra året bidrog med sju miljoner kronor till de humanitära operationerna i Jemen som syftar till att rädda människor undan svält, sjukdomar och andra av krigets fasor samtidigt som man fortsätter att sälja mängder med vapen till den saudiska krigföringen. Under förra året för dryga 40 miljarder kronor. Vapen som används för att bomba civilbefolkningen i Jemen sönder och samman.

– Trumps veto kommer vara att innebära mer lidande och död, säger hjälporganisationer.

Det verkar inte spela någon roll vad Saudiarabien gör. Trump står vid deras sida oavsett.

När hela världen upprördes över mordet på journalisten Jamal Khashoggi och det faktum att allt tyder på att det var Muhammed bin Salman som beställt mordet så hävdar Trump envist att det inte fanns några bevis. Han ignorerar hur kvinnliga människorätts aktivister torteras i saudiska fängelser.

Dubbla måttstockar är bara förnamnet.