Trump kräver omedelbart eldupphör i möte med Erdogan

Publicerad 2019-10-15

President Donald Trump har krävt ett omedelbart eldupphör i Syrien under ett samtal med Turkiets president Erdogan, säger vicepresident Mike Pence till CNN.

Den turkiska presidenten ska ha lovat att inte inta det viktiga kurdiska fästet Kobane.

Intensiva strider pågår mellan turkisk militär och kurdiska väpnade grupper i norra Syrien.

Hundratusentals människor har flytt området sedan offensiven påbörjades för drygt en vecka sedan. Både civila och stridande har dödats i vad Turkiet menar är en jakt på terrorister i landets närområde.

Den turkiska operationen, kallad ”Operation Peace Spring”, som syftar till att skapa en 35 kilometer bred buffertzon mellan Turkiet och Syrien, har fått hård kritik. Flera länder, däribland Frankrike, Tyskland och Sverige, menar att insatsen riskerar skapa en humanitär katastrof samt kratta för terrorgruppen IS eventuella återkomst.

Också FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har krävt en ”omedelbar deskalering” av den turkiska offensiven.

– Från svensk sida är det oerhört viktigt att vi inte bara har ett fördömande, utan också att vi på något sätt visar att vi är beredda att sätta handling bakom orden, säger Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S), som vill att EU tydligt sätter ner foten mot Turkiet.

– Jag kommer att driva vapenembargo, men det finns ju också ekonomiska och personliga sanktioner – det finns ett helt batteri. Vi kommer att kräva att man tittar på detta.

Uttalandet får Emre Yunt, Turkiets svenska ambassadör, att reagera.

– Det här är ingen operation mot kurder, det är mot YPG och PKK. Vi är besvikna på att Sverige ligger i framkant i EU om sanktioner mot Turkiet. Det är förvånande, säger Emre Yunt, som också riktar kritik mot Turkiets Nato-allierade Tyskland och Frankrike.

– Turkiet har rätt att försvara sin gräns. De här länderna borde inte kritisera oss, de borde hjälpa oss.

USA inför sanktioner

Sent på måndagen, svensk tid, meddelande president Donald Trump att USA inför sanktioner, bland annat hårda ståltullar, mot Turkiet.

– Jag är beredd att snabbt förstöra Turkiets ekonomi, skriver presidenten i ett uttalande.

Han lovar vidare att behålla en mindre militär närvaro i södra Syrien, med syftet att förhindra att terrorgruppen IS för förnyat fotfäste i Irak och Syrien.

Vid midnatt, svensk tid, ska Trump ha krävt ett omedelbart eldupphör av Turkiets president Erdogan, som i sin tur lovat att inte inta den kurdiska fästet Kobane, säger USA:s vicepresident Mike Pence till CNN.

Mike Pence skickas nu för att medla mellan parterna i konflikten. Han reser tillsammans med expertförhandlaren Robert O’Brien, nyutsedd nationell säkerhetsrådgivare, som var på plats i Stockholm i somras under rättegången mot artisten ASAP Rocky.

Regeringsarmén närmar sig

Sedan USA drog tillbaka sin militära närvaro i norra Syrien har den syriska regeringsarmén avancerat. Kurdiska styrkor kom på måndagen överens med syriska regeringen, i sin tur understödda av Ryssland.

Nu rör sig den syriska regeringsarmén rakt mot den turkiska, vilket riskerar att öppna en ny front i konflikten. Syrierna stod vid 22.00-tiden, svensk tid, bara kilometer från den turkiska gränsen.


Turkiet gick på onsdagen den 9 oktober in med väpnade styrkor i norra Syrien. Följ utvecklingen via Aftonbladets livreapportering. Vi svarar på frågor i mån av tid.

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Nu tar denna direktrapportering en paus. 

    Fortsätt följ rapporteringen på aftonbladet.se för senaste nytt gällande Turkiets offensiv i norra Syrien. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Turkiets offensiv i Syrien är "galenskap".

    Den franske presidenten talade med journalister efter EU-toppmötet i Bryssel, och sa att hans ambition är att Frankrike, Tyskland och Storbritannien ska ordna ett möte "de kommande veckorna" med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

    Macron betonade också sin oro för de IS-krigare i fångläger i Syrien som tros ha flytt under offensiven och sa att de måste gripas och ställas inför rätta. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har reagerat på överenskommelsen om tillfällig vapenvila och kallat den ett oseriöst initiativ. 

    – Den här så kallade vapenvilan. Det här är inte vad vi förväntade oss. Faktum är att det inte är en vapenvila, det är ett krav på kurdernas kapitulation, sa Tusk efter toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel idag. 

    Han uppmanade också Turkiet att omedelbart avbryta offensiven i norra Syrien. 

    – Vi måste upprepa våra krav på Turkiet att permanent avsluta den militära operationen omedelbart, och dra tillbaka sina styrkor och respektera internationell humanitär lag, sa Tusk, enligt nyhetsbyrån AP. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Turkiets försvarsminister Hulusi Akar har svarat på anklagelserna och sagt att de är falska. 

    – Det är ett välkänt allmänt faktum att det inte finns några kemiska vapen i den turkiska arméns militära lager, säger Akar enligt The Guardian. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Hamish de Bretton-Gordon, tidigare militärchef i Storbritannien med specialkunskap gällande bland annat kemvapen, säger till The Guardian:

    – Det mest troliga är att det är vit fosfor. Det är ett horribelt vapen som har använts upprepade gånger under det syriska inbördeskriget; det är olyckligt men det har blivit allt mer normaliserat.

    Vit fosfor används av militär för att skapa dim- eller rökridåer dagtid och för att lysa upp under nattetid. Det är olagligt att använda vit fosfor mot civila eftersom det orsakar svåra och mycket smärtsamma brännskador vid kontakt med hud, skriver Guardian.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.