Nyval i Rumänien kan gynna bortröstat parti

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-02-05

Den konservativa minoritetsregeringen i Rumänien under premiärminister Ludovic Orban har fallit i en misstroendeomröstning i parlamentet. Arkivbild.

Den konservativa minoritetsregeringen i Rumänien under premiärminister Ludovic Orban har fallit i en misstroendeomröstning i parlamentet.

Ett eventuellt nyval kan gynna just Orban och hans parti PNL.

Enligt parlamentet röstade 261 av 465 ledamöter för ett misstroende. Därmed nådde man alltså över de 233 röster som krävdes.

– Det är ett mycket stort steg för rumänsk demokrati, säger Marcel Ciolacu, som leder det oppositionella socialdemokratiska partiet PSD och som lett försöken att avsätta regeringen.

Orban får tills vidare sitta kvar och leda en expeditionsministär.

PSD vann valet 2016 men regeringen förlorade en misstroendeomröstning i fjol. I november tillträdde Orban.

Enligt planerna ska lokalval hållas i Rumänien i juni och allmänna val i december. Men analytiker tror nu att regeringens fall kan öppna för ett tidigare parlamentsval och att det kan gynna Orban och PNL. Partiet har enligt en opinionsundersökning nyligen fördubblat sitt opinionsstöd sedan valet 2016, till 47 procent.

– Vi förlorade ett slag, men vi kommer att vinna slaget om Rumänien, säger Orban efter onsdagens beslut om misstroende.

President Klaus Iohannis, som är allierad med Orban, har kallat till sig partierna för överläggningar på torsdagen. Han har samtidigt klargjort att han vill ha kvar Orban.

Följ ämnen i artikeln