Taiwan i bråk med Kina om virusrapportering

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-02-06

Utbrottet av det nya coronaviruset sätter ljuset på internationella konflikter. Taiwan anklagar Kina för att rapportera in felaktig information om antalet fall i Taiwan, vilket även utlöst käbbel mellan Kina och USA.

Dödstalet i virustbrottet stiger.

Världshälsoorganisationen (WHO) korrigerade i tisdags antalet inrapporterade fall från Taiwan från 13 till 10.

Anledningen till förvirringen var att Kina rapporterat in felaktiga siffror, uppger Joanne Ou, talesperson för Taiwans utrikesdepartement.

– Detta var felaktig information som tillhandahållits av Kina och som gav upphov till misstaget, säger hon.

Kinas utrikesdepartement kommenterar utspelet med att den information man gett WHO kommer från Taiwans myndigheter.

"Om det uppstått misstag så är det de berörda myndigheterna i regionen Taiwan som medvetet rapporterat felaktiga uppgifter till oss", skriver utrikesdepartementet.

Taiwan saknar medlemskap i WHO eftersom Peking betraktar Taiwan som en provins som tillhör Kina. Taiwan fungerar dock i praktiken som en självständig stat, som dock är erkänd av endast ett fåtal länder.

USA:s FN-sändebud i Genève uppmanade under torsdagen WHO att trots det inleda direkt kontakt med taiwanesiska myndigheter.

Det fick Kinas delegation att uttrycka sitt "kraftiga missnöje" med att frågan om Taiwans representation lyftes under ett ickepolitiskt möte.

Över 500 döda

Virusutbrottet fortsätter att skörda liv framför allt i den värst drabbade Hubeiprovinsen, där utbrottet startade.

Under onsdagen rapporterades 70 nya dödsfall i regionen, där den totala dödssiffran är 549, lunchtid torsdag. Antalet personer som avlidit i sviterna av Wuhanviruset i hela Kina är nu 565.

Totalt är över 28 000 personer smittade i Kina, varav över 20 000 i Hubeiprovinsen. En av de smittade är en nyfödd bebis, som fick sin diagnos 30 timmar efter födseln.

Flera storstäder i Kina har infört tuffa restriktioner för invånarna. I Hangzhou uppmanas människor via högtalare att inte gå ut, bära munskydd, tvätta händerna regelbundet och anmäla alla från Hubeiprovinsen som man befarar kan vara smittade av viruset. I staden Zhumadian tillåts bara en person ur varje hushåll att gå ut var femte dag för att köpa förnödenheter.

Kryssningsfartyg i karantän

Förutom att hela städer i Kina satts i karantän har virusutbrottet också lett till nedstängning av fabriker och begränsningar i den internationella flygtrafiken. Under veckan har smittan även ställt till det för kryssningsindustrin.

De omkring 3 700 passagerarna på lyxfartyget Diamond Princess, som ligger för ankar i karantän utanför Yokohama i Japan, kommer att hållas ombord i minst två veckor till. Ytterligare tio av passagerarna har bekräftats smittade av viruset. Det innebär att totalt 20 fall upptäckts ombord, efter det att en man som klivit av fartyget i Hongkong testat positivt för viruset.

Även i Hongkong ligger ett kryssningsfartyg, World Dream, för ankar utan att någon får lämna det. Det sedan tre före detta passagerare insjuknat. Samtliga drygt 3 600 ombord ska testas, med början under torsdagen.

Kamp för vaccin

Till följd av smittan på de två kryssningsskeppen har Taiwans hälsomyndigheter förbjudit alla internationella kryssningsfartyg att lägga till i landet.

Flera länder, däribland USA, har infört inreseförbud för resenärer som nyligen varit i Kina.

Samtidigt trappas försöken upp att hitta effektivare sätt att bekämpa utbrottet. Hundratals experter kommer att samlas i Genève i Schweiz på tisdag i nästa vecka för att försöka snabba på forskningen om bland annat vaccin mot viruset, meddelar WHO. En WHO-ledd grupp kommer även att besöka Kina.

Organisationen skickar även nödhjälp till flera länder i form av munskydd och testkit.