Plastförbud i Thailand öppnar för kreativitet

Bär hem varor i skottkärra och resväska

Uppdaterad 2020-01-29 | Publicerad 2020-01-23

Ett förbud mot plastpåsar har manat thailändarna till nyskapande lösningar. Bilder i sociala medier visar hur de bär hem varor med hjälp av bland annat krukor, hinkar, resväskor och skottkärror.

Man får anta att invånarna i Thailand har vant sig. För nu har det gått över två veckor sedan årsskiftet, då utvalda butiker slutade helt med plastbärkassar.

Men där och då tycktes många ha glömt bort omställningen.

– Till en början var jag inte van vid att ta med mig en egen kasse. Ibland kom jag tomhänt, jag tänkte inte på det, säger butikskunden Supanee Burut-thong till Reuters.

Bilder i sociala medier vittnar om att fler hade glömt bort det omfattande förbudet. Där ser man hur vissa fick ta till skottkärror, krukor, och till och med vägkoner för att få hem sina varor.

Thailand started 2020 with a major plastic bag ban so now Thais have made it a trend to put their shoppings in rand…
https://t.co/VnO8ZnP7D8

Totalförbud nästa år

En thailändare konsumerar i snitt 3 000 plastpåsar om året – tolv gånger fler än en genomsnittlig invånare i Europa. Plastbantningen är en del av en omfattande kampanj och ett första steg mot ett totalförbud som väntas träda i kraft 2021.

Kanske kan Sverige inspireras av thailändarnas kreativitet – även om ett totalförbud inte är på tapeten i dag.

Ny skatt i Sverige

Från den 1 maj kommer vanliga plastbärkassar att beskattas med tre kronor. Branschorganisationen Svensk handel menar att priset för en vanlig plastpåse kommer att landa på sex, sju kronor.

Skatten har varit omdebatterad. Svensk handel kallar det för oärligt och totaltokigt och säger att det bara handlar om att jaga intäkter. Men Miljöpartiets språkrör Per Bolund menar att förhoppningen är att bli av med plastpåsarna helt och att skatteintäkterna, uppskattningsvis 2,7 miljarder kronor, i så fall uteblir.

– Vi behöver minska plastanvändningen, då tror vi att en sådan här skatt är ett bra steg, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Han rekommenderar miljövänliga flergångskassar och papperskassar.