Åtalad museianställd sålde mynt för miljoner

Marc Skogelin/TT

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-01-29

Mynt från vikingatiden, amerikanska dollar från 1800-talet – och en ytterst sällsynt rysk familjerubel.

Under flera års tid sålde en tidigare anställd vid Kungliga Myntkabinettet diverse rariteter till ett värde av närmare 4 miljoner kronor.

Mannen ställs nu inför rätta för grovt häleri, då föremålen misstänks vara desamma som saknas på kabinettet.

Det är en omfattande inventering av Kungliga Myntkabinettet i Stockholm, som inleddes redan 2013, som ligger till grund för åtalet mot mannen.

Inventeringen har visat att svenska föremål till ett värde av närmare 6 miljoner kronor saknas i samlingarna. Därtill är utländska mynt, värderade till knappt 20 miljoner kronor, borta.

Åtalet mot den i dag 46-årige mannen är det andra som följer efter inventeringen. 2017 dömdes en tidigare chef på kabinettet till tre års fängelse för stöld av ett 30-tal mynt, sedlar och medaljer. I det fallet ska föremålen ha stulits dels från Myntkabinettet, dels från Göteborgs stadsmuseum.

Tillträde till valven

Majoriteten av de totalt runt 1 500 saknade föremålen från Myntkabinettets samlingar tros ha försvunnit mellan 1997 och 2012. Under den perioden arbetade den tilltalade mannen under flera år vid kabinettet, och hade då tillträde till samtliga valv.

Att försäljningarna av mynten faktiskt har ägt rum är både åklagaren och den tilltalade mannen överens om. Detta ska ha skett vid auktioner och privata försäljningar mellan 2009–2013.

Men mannen förnekar brott och säger att mynten och polletterna som han har sålt är ärvda eller förvärvade genom inköp från andra myntsamlare. Enligt åklagaren kan dock de sålda föremålen genom tekniska undersökningar härledas till föremål som saknas vid Kungliga Myntkabinettet.

Tsar Nikolaj I

Bland de sålda föremålen finns en ytterst sällsynt rysk familjerubel från 1830-talet, föreställande tsar Nikolaj I och hans hustru Alexandra. Myntet sålde mannen på auktion för drygt en halv miljon kronor, vilket gör det till ett av de dyraste mynten som någonsin har sålts i Sverige. Ett sådant mynt har senare visat sig saknas från kabinettets samling.

Vid andra tillfällen har mannen bland annat sålt tre ryska mynt från 1700-talet, till ett värde av nästan 450 000 kronor, ett amerikansk 2,5 dollarmynt från 1829 för 230 000 kronor, samt 7 vikingatida mynt för 65 000 kronor.

Kulturhistoriskt värde

Åtalet mot mannen omfattar sex fall av grovt häleri, och totalt rör det sig om försäljningar för över 3,8 miljoner kronor. De misstänkta brotten består i att "ha tagit befattning" med stulna föremål och sedan sålt dem vidare.

Åklagaren rubricerar de misstänkta brotten som grova, då han menar att gärningarna har utförts systematiskt och eftersom mynten har ett betydande kulturhistoriskt värde.

Huvudförhandlingen mot mannen inleddes på onsdagen och väntas pågå under fem dagar i Stockholms tingsrätt.