Många bedragare bakom bilbränder

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2020-02-19

En bilbrand i Malmö i december 2019.

Tio procent. Så många av alla bilbränder tros vara anlagda för att få ut försäkringspengar, och försäkringsbolagen betalar årligen ut miljoner till bedragarna.

Nu storsatsar branschen på att få bukt med problemet.

Varje år anmäls ungefär 7 000 bilbränder till försäkringsbolagen. Av dem tros cirka tio procent vara bedrägerier. För att komma till rätta med problemet har de svenska försäkringsbolagen gemensamt beslutat att under året satsa extra resurser på att utreda bilbränder, rapporterar P4 Uppland.

– Bilbränderna kostar ungefär 250 miljoner kronor om året. Då tycker vi att det är viktigt att vi går till botten med om det finns bedrägerier som en del av detta, säger Mats Galvenius, vd för försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst.

Han säger att organisationen har sett en ökning av antalet anmälda bilbränder till försäkringsbolagen fram till 2017. Därefter har de minskat något.

Hälften var bedrägerier

En liknande utredning gjordes 2017, då 469 bränder valdes ut och undersöktes. Av dem visade sig hälften, 52 procent, vara bedrägerier – och försäkringsbolagen kunde spara 12 miljoner kronor i direkta utbetalningar.

– Vi tror att man kommer i samma härad i år, kanske ännu högre.

Förutom de ekonomiska förlusterna leder även bränderna till ökad otrygghet, enligt Galvenius.

– Dessutom kan det ibland vara så att andra bilar i närheten också antänds, vilket gör att det drabbar även andra. Så vi tror att det har stor betydelse att försöka bryta den här möjligheten att få ut försäkringspengar för anlagda bränder.

Kostsamma utredningar

När man utreder en brand tittar man bland annat på saker som hur bilen har fungerat före branden, och dess besiktnings- och försäljningshistorik.

– Ofta kan man då se att den inte hade det skick som försäkringstagaren sade före branden, och då kan det vara en orsak till att försäkringstagaren har valt att tända på bilen.

Mats Galvenius berättar att förhoppningen är att kunna utreda mellan 500 och 1 000 bilbränder under året.

– Utredningarna är ganska kostsamma, så man kan inte utreda så här många bränder jämt. Men det här året drar vi på rejält så får vi se vart det leder, säger han.

Följ ämnen i artikeln