Vi slänger mindre – men förvarar fel

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2020-02-17

Om gurkan fick ligga framme i rumstemperatur och löken hamnade i kylen så skulle de hålla längre. Att förvara maten rätt är en viktig del i att minska svinnet.

Varje år slängs cirka 200 000 ton fullt ätbar mat i de svenska hushållen, och frukt och grönsaker hör till de största svinnbovarna – både i hemmen och i butikerna. Matsvinnet är dock på tillbakagående, visar en Sifo-undersökning.

Sju av tio (71 procent) av de tillfrågade uppger att de aktivt minskat sitt matsvinn det senaste året genom att bättre ta vara på rester och planera inköpen noggrannare.

Samtidigt förvarar varannan person sina frukter och grönsaker på fel sätt jämfört med Livsmedelverkets rekommendationer, vilket påverkar hållbarheten. Exempelvis har fyra av fem (78 procent) gurkan i kylen, medan rekommendationen är att den ligger svalt eller i rumstemperatur.

Nästan tre av fyra (71 procent) förvarar också färska örter fel; majoriteten låter dem stå framme i rumstemperatur medan de i själva verket bör ligga i kylen för att hålla så länge som möjligt, visar undersökningen.

Den har 1 127 svarande i ett representativt urval och är genomförd på uppdrag av livsmedelskedjan Willys.