Åkesson vill ha kravlista från polischefen: Inga floskler

Publicerad 2024-04-12

Efter mordet i Skärholmen begär SD-ledaren Jimmie Åkesson en kravlista från rikspolischefen med alla åtgärder som behövs för att stoppa det grova våldet.

På agendan finns militär på gator och torg.

– Folk åker till Skärholmen och poserar. Men sen händer det inte så mycket mer, säger han till Aftonbladet.

Efter mordet i Skärholmen i onsdags kväll kräver nu Sverigedemokraterna åtgärder som går utöver Tidöavtalets reformer för att få bukt på gängbrottsligheten.

– Hela det politiska ledarskapet i landet behöver sända signalen att vi befinner oss i krig, att vi är beredda att ta det kriget och att vi är beredda att göra precis det som krävs för att vinna kriget, säger Jimmie Åkesson.

SD-ledaren efterlyster nu att rikspolischef Petra Lundh meddelar Tidöpartierna exakt vad polisen behöver för nya verktyg och lagändringar för att få bukt på det grova våldet i Sverige.

Rikspolischef Petra Lundh.

”Politisk korrekthet och floskler”

Åkesson stänger inga dörrar i nuläget för vad politiken kan gå med på att ge polisen.

– Man behöver bortse från all politisk korrekthet och floskler. Man behöver våga tala klarspråk och säga vilka verktyg som man behöver för att kunna hantera situationen.

– Det är en sån sak som man skulle behöva ha för att kunna skapa politiska möjligheter för polisen att vinna det här.

Vill riva internationell konvention

Jimmie Åkesson har tidigare pekat på att Sverige kan behöva gå ifrån internationella konventioner i kriget mot gängbrottsligheten.

På frågan om vilka avtal eller konventioner det handlar om nämner han flyktingkonventionen som ett exempel.

– Generellt så är det ju ett problem om vi har internationell så kallad lagstiftning som gör det svårt för oss att bygga trygghet i Sverige.

– Flyktingkonventionen skulle ju kunna vara en sån sak om den står i vägen för att utvisa människor som vi inte vill ha i Sverige till exempel.

Ulf Kristersson (M) på plats i Skärholmen.

Kängan till Kristersson (M) och Andersson (S): ”Poserar”

Åkesson anser också att mordet i Skärholmen återaktualiserar frågan om att militär bör kunna hjälpa polisen i kampen mot grov brottslighet.

– Andra partier har ju också närmat sig det, men då har det handlat mer om att man ska komplettera polisen. Jag tänker att vi kanske har passerat det nu och att det snarare är så att vi behöver militär på gatorna som vi ser i andra delar av Europa.

Åkesson ger också en känga till övriga partiledare som han anser är ute och ”poserar” för medier när nya mord sker.

– Det händer ju saker, titt som tätt, och så får vi reaktioner från olika politiska håll. Folk åker till Skärholmen och poserar. Men sen händer det inte så mycket mer.

Magdalena Andersson (S) besökte Skärholmen.