Pröjsa skilsmässonotan för brexit – annars inget avtal

Efter månader av resultatlösa förhandlingar har EU börjat tala klarspråk om brexit.

Uppmaningen till britterna är:

– Pröjsa skilsmässonotan, annars blir det inget nytt avtal.

Följ pengarna är som vanligt en användbar arbetsmetod om man vill försöka förstå vad som händer.

Efter ett antal månader av dimridåer började knuten i brexitförhandlingarna att klarna under EU-toppmötet igår. I grunden handlar det om pengar.

Storbritannien har motvilligt erbjudit sig att betala i runda slängar 200 miljarder kronor för åtaganden framåt inom unionen som man gjort.

Det handlar om olika satsningar, pensioner till EU-tjänstemän och så vidare.

Britterna lämnar ett stort hål i EU:s budget när de lämnar. Det hoppas de övriga 27 att delvis täppa igen genom att Storbritannien tvingas fortsätta betala en hel del.
EU:s uppfattning är att notan för britternas utträde ligger på minst 600 miljarder kronor. Men det finns beräkningar som hamnar bra mycket högre än så.

Enorma summor

Britterna vill givetvis betala så lite som möjligt. Ett av brexitanhängarnas huvudargument var att landet skulle spara enorma summor på att lämna EU. Pengar som skulle kunna gå till sjukvård och annat.

Det blir inte lätt för Theresa May att förklara för väljarna varför landet måste betala även efter att man lämnat EU.
De övriga 27 sitter på ett trumfkort. Så länge britterna inte går med på att ta hela sin nota så vägrar man helt enkelt att förhandla om ett nytt handelsavtal. Britterna vill ju ha ett så fördelaktigt avtal som möjligt som skapar ett minimum av handelshinder mellan Storbritannien och EU.

Jag hör många vanliga britter som tycker att Storbritannien inte är skyldiga EU ett öre. De tycker att Theresa May bara ska resa sig från förhandlingsbordet och gå. De tror att Storbritannien klarar sig alldeles utmärkt på egen hand utan ett handelsavtal med EU.

Kostsamt

Hur det är med den saken kan ingen säga säkert i dag. Det enda experterna är ense om är att det under de första 5-10 åren blir ekonomiskt mycket kostsamt för Storbritannien att lämna EU. Särskilt om de lämnar utan att ha fått till ett avtal.

Visserligen blir det kostsamt även för de övriga 27, särskilt för länder som Sverige som har en omfattande handel med Storbritannien. Men avtalslöst drabbar britterna värst i det korta perspektivet.

Förhandlingarna med EU har pågått sedan i juni men gått oerhört trögt. Något som både unionens och britternas förhandlare gärna berättat offentligt. Men båda har skyllt det på motparten.

Chickenrace

Britterna vill börja förhandla om detaljerna i ett handelsavtal utan att storleken på notan är specificerad. EU vägrar eftersom man i så fall ger upp sitt bästa förhandlingskort. Dessutom måste man visa andra länder som eventuellt funderar på att lämna att det kommer att kosta.

De första månaderna har varit ett chickenrace där parterna känt på varandra för att se vem som är tuffast. En kamp som EU hittills vunnit i kraft av att man är 27 mot 1. Alla 27 regeringar måste godkänna ett nytt avtal med Storbritannien.

Därför börjar bli det bråttom. Hela processen måste vara klar i mars 2019 när Storbritannien lämnar. Bara själva godkännandeprocessen kommer att ta många månader. Så tiden för verkliga förhandlingar krymper hela tiden.

Vrede

Under det nyss avslutade toppmötet i Bryssel lät det på May som hon var beredd att öppna plånboken lite till. Om det omsätts i pengar på bordet kan de verkliga förhandlingarna komma igång efter nästa toppmöte i december.

Förhoppningsvis inser båda sidor att de har mer att vinna på att det blir ett avtal än att britterna lämnar förhandlingsbordet i vredesmod.